PolitikaVesti

Ugljanin: Nametanje ovakve himne Srbije – pokušaj asimilacije

“Nametanje srpske nacionalne himne deci bošnjačke nacionalnosti predstavlja najgrublji vid pokušaja asimilacije u cilju promjene identiteta”, rekao je na konferenciji za medije predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejman Ugljanin, povodom aktuelnog slučaja intoniranja himne.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin kazao je kako je trenutno na djelu zastrašivanje djece i prosvjetnih radnika. Politika te stranke usmjerena je i ka tome da dođe do promjene himne i simbola Republike Srbije, rekao je Ugljanin, kako bi nova himna bila odraz svih naroda koji u Srbiji žive.

“Po svojoj sadržini, ova državna himna odnosno himna srpskog naroda predstavlja manifest velikosrpske militantne politike, koja isključuje sve druge narode u ovoj zemlji, što čine preko 20% stanovništva ove zemlje i koja je direktni inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i delimično u Sandžaku. Mi Bošnjaci Sandžaka poštujemo srpski narod, poštujemo njihov nacionalni identitet i poštujemo njihovo pravo na himnu i na simbole. Nametanje srpske nacionalne himne deci bošnjačke nacionalnosti predstavlja najgrublji vid pokušaja asimilacije u cilju promjene identiteta”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je naveo da očekuje izvinjenje ustanovama, nastavnicima i djeci Bošnjaka onih koji su uključeni u kako je rekao zastrašivanje jednog naroda zato što čuva svoj nacionalni identitet.

“Da gradimo jednu novu državu u kojoj ćemo svi, onu zajedničku himnu koju donesemo da osećamo svojom, zajednički grb i zastavu da osećamo svojim, i da svi navijamo za naše vaterpoliste, tenisere, boksere, fudbalere da se radujemo njihovoj pobjedi”, poručio je.

Ugljanin je ponovio da su identitetska pitanja u direktnoj nadležnosti BNV.

A. N.

Podeli