RegionVesti

Erdogan u zvaničnoj poseti Crnoj Gori

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovo je danas u Crnu Goru, gde ga je na podgoričkom aerodromu dočekao potpredsednik Vlade Dritan Abazović.

Erdogan u prvoj zvaničnoj poseti Crnoj Gori boravi na poziv predsednika Mila Đukanovića, koji ga je uz najveće državne počasti dočekao na Cetinju, prenela je RTCG.

Nakon sastanka sa Đukanovićem, Erdogan je poručio da njegova zemlja ima istorijsku odgovornost i obavezu prema zemljama regiona, te da BiH koju je juče posetio može prevazići svoje probleme zajedništvom, javila je agencija Anadolija.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo prvom zvaničnom posetom Crnoj Gori, zahvalivši na gostoprimstvu predsedniku Đukanoviću.

Turski predsednik je podsetio da je u junu u Antaliji ugostio Đukanovića u okviru Diplomatskog foruma i Samita lidera Procesa saradnje u Juogostočnoj Evropi.

Erdogan je kazao da je Turska među prvim državama priznala nezavisnost Crne Gore, a međusobnu solidarnost dve zemlje su pokazale i tokom pandemije koronavirusa.

“Pomoć koju smo poslali Crnoj Gori u vidu medicinske opreme i materijala tokom pandemije, te saradnja Crne Gore prilikom evakuacije naših državljana u Tursku, potvrda su našeg prijateljstva“, pojasnio je Erdogan.

Erdogan je istakao da je na današnjem sastanku sa Đukanovićem potvrđena volja za nastavkom jačanja saradnje Turske i Crne Gore, koje imaju ozbiljan potencijal za razvoj ekonomske saradnje i obima trgovinske razmene.

“Turska je među deset najvećih investitora u Crnoj Gori. TIKA je do sada u Crnoj Gori realizovala 399 projekata i aktivnosti u vrednosti većoj od 20 miliona evra. Kroz Turski kulturni centar ‘Yunus Emre’ u Podgorici je prošlo 1.686 polaznika kurseva turskog jezika, a državnu stipendiju Turske je iskoristilo više od 450 studenata iz Crne Gore“, rekao je Erdogan.

Predsednik Turske je podsetio da su razgovarali i o drugim pitanjima koja se tiču Balkana i međunarodnih kretanja.

“Turska i Crna Gora, kao važni delovi Balkana i Evrope, daju ozbiljan doprinos miru i stabilnosti. Crna Gora, koja objedinjuje različite etničke i verske grupe, predstavlja važan primer zajedničkog življenja. Mirovne politike Crne Gore u regionu, njene aktivnosti u međunarodnim organizacijama i intenzivne korake ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji pratimo s istinskim pohvalama. Članstvu Crne Gore u NATO-u smo pružili snažnu podršku, a iskreno verujemo da će članstvo ove zemlje u EU doprineti stabilnosti čitavog regiona“, kazao je Erdogan.

Kako je najavljeno, Erdogan će se tokom posete Crnoj Gori sastati i sa predsednikom Skupštine Aleksom Bečićem i predsednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem.

Erdogan je u petak boravio u Bosni i Hercegovini.

FOTO: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Autor:FoNet, Anadolija

Podeli