OEBS: Podrška uključivanju mladih kroz stručnu praksu

Misija Organizacije za evrospku bezbednost i saradnju OEBS u Srbiji, u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, počinju sa realizacijom Programa stručne prakse. Program, kome je ovo treća godina realizacije, će , kako je najavljeno, stvoriti mogućnosti da do deset mladih stručnjaka i stručnjakinja iz južne i jugozapadne Srbije budu radno angažovani u različitim institucijama Republike Srbije na period od šest meseci. Početak angažmana se očekuje u novembru 2021. godine.

Cilj programa je da pruži podršku značajnijem uključivanju i većoj zastupljenosti mladih stručnjaka i stručnjakinja koji dolaze iz manjinskih i nerazvijenih zajednica u južnoj i jugozapadnoj Srbiji, u državnim i nezavisnim institucijama na centralnom nivou. Realizaciju tekuće faze ovog programa finansijski pomažu stalne delegacije Republike Austrije i Republike Turske pri OEBS-u. Ulaganje u mlade iz svih zajednica predstavlja jedan od principa Misije OEBS-a u Srbiji u okviru sveobuhvatnog uključivanja mladih u sve tokove života a posebno u oblasti vladavine prava u Srbiji, saopšteno je medijima.

Šef misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Jan Bratu, je, između ostalog, naglasio da  program stručne prakse omogućava da učesnici i učesnice programa iz prve ruke iskuse kako funkcioniše javna uprava u Srbiji. On je kazao da je to prilika da sami dožive na koji način se zakoni i propisi odražavaju na svakodnevni rad državnih službenika, kako utiču na živote građana i usluge koje se njima pružaju, a u skladu sa opredeljenjem Republike Srbije da neguje demokratsko društvo koje jednako brine o svima.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Narodna skupština Republike Srbije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Agencija za borbu protiv korupcije, Kancelarija za javne nabavke i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti su institucije u čiji rad su polaznici, tokom prethodnih godina bili potpuno uključeni i istovremeno imali podršku mentora.

Zainteresovani se mogu prijaviti do 13. septembra a sve dodatne informacije mogu naći na sledećem  linku https://bit.ly/OEBSPSP2021

 

Senada Kalić

Podeli