Vesti

Konzulat BiH u Novom Pazaru – Jačanje odnosa naroda Sandžaka sa narodom Bosne

Koordinator za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru,  Miroslav Kojić, posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se sastao sa
predsjednicom Vijeća, dr. Jasminom Curić. 
Bošnjačko nacionalno vijeće je u nekoliko navrata podvlačilo važnost teme otvaranja  konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. Važnost konzulata Bosne i Hercegovine  na ovim prostorima odnosi se na više segmenata, među kojima je najvažnije jačanje  saradnje i odnosa naroda Sandžaka sa narodom Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Vijeća je kazala da će Vijeće pružiti svu potrebnu podršku za otvaranje  konzulata Bosne i Hercegovine, te da je otvaranje konzulata BiH na ovim prostorima dobra  vijest za Bošnjake u Sandžaku, kao i za sve Bošnjake koji žive van Bosne i Hercegovine.  Konzulat BiH u Pazaru će biti najveći rang generalnog konzulata koji Bosna i Hercegovina  otvara, imaćemo i akviziciju i biometriju, što zapravo znači da ćemo, između ostalog, raditi  sve putne isprave kakve su pasoši, vize i druge poslove koji su građani ranije morali  obavljati u Beogradu, u ambasadi, a uskoro će sve moći da obave ovdje u Novom Pazaru”  objasnio je Kojić.

Podsjećamo da je Bošnjačko nacionalno vijeće otvaranje generalnog konzulata Bosne i  Hercegovine u Novom Pazaru iniciralo 11 . maja 2019. godine, kada je član  Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio Vijeće i Sandžak i prisustvovao obilježavanju  11. maja Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Podeli