KulturaVesti

Predstavljen turski džumbuš, a novopazarski bendžo

Bošnjačka zajednica kulture ”Preporod” promovisala je projekat ”Džumbuš”- instrument muzičke tradicije u Novom Pazaru” koji je vodila pijanistkinja i univerzitetksa profesorka Naka Nikšić. Tim projektom nastavljen je istraživački put započet realizacijom sličnih koji su mu prethodili. Prikazan je film o instrumentu džumbuš, u ovim krajevima poznatijem kao bendžo, a nakon projekcije publika je uživala u zvucima tog instrumenta i nekoliko tradicionalnih pesama.

Projekat je podržalo  Ministarstvo kulture Republike Srbije, a sastojao se od istraživanja o upotrebi i istorijatu džumbuša u Novom Pazaru kao i muzičarima koji na njemu sviraju.

”Ovo je jedan u nizu projekata na dokumentovanju nematerijalnog kulturnog nasleđa na ovom prostoru. Džumbuš koji u ovim krajevima nazivaju bendžo je zapravo turski instrument čija tradicija sviranja u Novom Pazaru započinje sa porodicom Čerkes, polovinom prošlog veka. Ideja da se uradi istraživanje i dokumentuje o ovom instrumentu postoji dugo i sada se pružila prilika da kroz ovaj projekat to i uradim” kazala je za RTV Novi Pazar Naka Nikšić.

Rad na projektu koji je podrazumevao izučavanje relevantne literature, snimanje nosilaca tog elementa kulturnog nasleđa, sistematizovanje svih elemenata, štampanje brošure i izradu filma, trajao je četiri meseca. Jučerašnje promovisanje publici predstavlja završnicu projekta.

Podsetimo, ovom projektu prethodili su slični, ”Def- instrument ženske muzičke tradicije Bošnjaka” i ”Pirinče- instrument koji nestaje”

 

Senada Kalić

Podeli