DruštvoVesti

Zdrava ishrana najbitniji faktor za zdravo odrastanje dece

 Dete koje se zdravo hrani je zdravo dete. To zna svaki roditelj. Isto tako, roditelji znaju da je danas, iako živimo u vremenu izobilja kada je hrana u pitanju, teže nego bilo kada u prošlosti organizovati i obezbediti zdravu ishranu za decu. Saznajte šta možete učiniti kako bi se vaše dete zdravo hranilo.

“Zdrava ishrana se formira u detinjstvu. Kao roditelj, svom detetu uvek želite da date najbolje, od obrazovanja do ishrane i tako izgradite čvrste temelje za srećan i zdrav život. Bombardovani informacijama, roditelji su često zbunjeni i zabrinuti. Naša preporuka za roditelje je da potraže savet stručnjaka ako imaju problema sa ishranom svog mališana”, kazala je pedijatar  Biljana Đerković Tenjović.

Statistika pokazuje da u Srbiji ima 14 posto gojazne dece predškolskog uzrasta a 18 posto gojazne dece većeg uzrasta. Jedan od razloga jeste i taj što deca posežu najviše za brzom hranom naročito kada su u školi i jedino im je to izbor za vreme pauze a ta navika bi veoma lako mogla da se ukine kada bi se poslušali saveti lekara.

Znači, najveća odgovornost je na roditeljima. Svakodnevnim obrocima koje nudite deci praktično određujete njihovu budućnost: da li će biti skloni gojaznosti i češćem oboljevanju ili će biti dinamične osobe koje prepoznaju svoje potrebe i time bivaju „nagrađene“ kvalitetnijim zdravljem i životom.

B.V.

Podeli