Sirija: Assadov režim i saveznici primirje u Idlibu za mjesec i po prekršili najmanje 800 puta, ubijeno 66 civila

Pripadnici snaga režima Bashara Al-Assada i njegovih saveznika primirje u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, u posljednjih mjesec i pol prekršili su najmanje 800 puta i usmrtili 66 civila.

Muhammed Hallaj, koordinator za interventno zbrinjavanje ljudi u Idlibu, u izjavi za AA kazao je kako su Assadov režim, uz terorističke grupe koje podržavaju Iran i Rusija u posljednjih 45 dana u Idlibu primirje prekršili više od 800 puta, a izvedeni su napadi i na naselja.

”U napadima u posljednjih 1,5 mjeseci koje su izvele režimske snage i Rusija, poginulo je 66 civila, među kojima je 29 djece, deset žena i petero volontera”, rekao je Hallaj.

Dodao je kako su snage Assadovog režima za mete imali i urede civilne zaštite te zdravstvene ustanove, a u pomenutim napadima uništeno je 19 objekata koji nude usluge zdravstvene zaštite.

”Zbog napada Assadovog režima i saveznika raseljeno je najmanje 4.500 civila. Ukoliko napadi budu nastavljeni, moglo bi biti raseljeno još 250.000”, smatra Hallaj.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Turska i Rusija su u martu 2020. dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice od 2017. do 2020. izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

Anadolu Agency

Podeli