SvetVesti

Palestinske vlasti upozorile na tenzije koje Izrael izaziva u Al-Qudsu

Rukovodstvo Palestine upozorilo je izraelske vlasti na moguću eskalaciju tenzija koje izazivaju pripadnici izraelskih snaga sigurnosti i stotine jevrejskih ekstremista koji ilegalno ulaze unutar svetog kompleksa Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem).

Palestinska novinska agencija javlja da je palestinsko rukovodstvo osudilo incidente koje jevrejski ekstremisti i izraelske snage sigurnosti od sinoć izvode u Starom gradu Istočnog Al-Qudsa.

Palestinska uprava je upozorila da ilegalni upadi u Al-Aksu predstavljaju prijetnju po sigurnost i stabilnost i da krše vjerska prava i osjećaje Palestinaca.

Optuživši izraelsku vladu kao odgovornu za incidente, palestinska uprava je navela da te izraelske provokacije predstavljaju prkošenje nedavnom pozivu američke administracije na očuvanje historijskog statusa Al-Qudsa (Jerusalema).

Jevreji obilježavaju dan žalosti i posta Tiša BeAv, a ekstremne jevrejske grupe su pozvale jevrejske doseljenike da u što većem broju danas okupiraju kompleks Al-Akse.

U pratnji izraelskih snaga, više od 1.210 jevrejskih ekstremista jutros je ilegalno ušlo u kompleks Al-Akse.

Izraelske snage su tom prilikom uhapsile više Palestinaca i koristile suzavce i plastičnu municiju kako bi rastjerale okupljene Palestince.

Shodno sporazumu kojeg su Izrael i Jordan potpisali 26. oktobra 1994. godine, upravljanje kompleksom Al-Akse u nadležnosti je Uprave za vakufe Al-Qudsa koja djeluje pod okriljem jordanskog Ministarstvo za vakufe i vjerska pitanja.

Međutim, izraelske vlasti zanemaruju taj sporazum i od 2003. godine i jednostranim potezima angažiraju policiju i bez odobrenja Uprave za vakufe uvode jevrejske grupe u kompleks Al-Akse.

Uprava za vakufe Al-Qudsa takve ulaske jevrejskih grupa i policije tretira ilegalnim upadom i kršenjem sporazuma i suvereniteta muslimanskih institucija.

Anadolu Agency

 

Podeli