VestiZanimljivosti

Naučnik objašnjava zašto je Jadransko more sve slanije

Hrvatski tim naučnika je u saradnji sa kolegama iz Italije objavio da je salinitet Jadranskog mora na rekordnom nivou. Istraživanje je predstavio Institut Ruđer Bošković, a doktor nauka Ivica Vilibić je za “Probudi se” objasnio zašto je salinitet toliko porastao.

Pre svega, dr Vilibić je istakao da razlika u salinitetu nije drastična u odnosu na merenja pre 50 godina, ali i taj „fini“ porast može da ima veliki efekat na biljni i životinjski svet.

„Promene su vrlo fine na neki način, ali indiciraju ono što se događa u sistemu. Malo više od 39 promila je sada na površini, a 38 ili 37 je bilo pre 50 godina“, objasnio je naučnik.

Uzrok su klimatske promene i sve toplija leta, koja dovode do većeg isparavanja vode. Salinitet Jadranskog mora zato će verovatno nastaviti da raste, ali daleko od toga da će se Jadran pretvoriti u Mrtvo more.

„Teško je to zaustaviti – posledica je klimatskih promena. Kao kad kuvate ručak i pojačate grejanje, voda će više isparavati. Tako je u Sredozemlju – voda više isparava a manje dolazi“, kaže dr Vilibić.

Jadran je zato ove godine jako čist, jer voda ima višak soli a manjak hranjivih materija. To utiče pogubno na neke vrste.

„Postoje vrste koje dolaze iz Crvenog mora i njima je prijatnije u Jadranu. Autohtone vrste, kao škampi, polako će nestati u budućnosti, ali doćiće nam neke druge. Ali postoje vrste koje su jako osetljive na te promene, pa će salinitet delovati na biljni i životinjski svet“, objasnio je naučnik iz Splita.

 

Izvor: Nova S

foto: sr.wikipedia.org

Podeli