Kultura

‘’Srebrenica – kad mi ubijeni ustanemo’’ premijerno u Novom Pazaru

Pozorišna predstava ”Srebrenica – kad mi ubijeni ustanemo” sinoć je premijerno izvedena u Novom Pazaru. Autorski pozorišni komad Zlatka Pakovića, koji poziva na odovornost i predstavnike umetničke elite, rađen u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava, predhodno je predstavljen beogradskoj i zagrebačkoj publici. Predstava će biti izvedena u Beogradu i 11. jula, na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, a publika u Novom Pazaru ima i večeras priliku da pogleda Pakovićev umetnički prikaz saučesništva u zločinu koji je obeležio poslednju deceniju prošlog veka.

Režija i novinarstvo su oblasti koje se prožimaju kada je u pitanju Zlatko Paković. Njegova autorska predstava”Srebrenica – kad mi ubijeni ustanemo” pred publiku iznosi ono za šta i publika oseća izvesnu odgovornost. Činjenice su važne, ali interpretacija činjenica još važnija – ističe Paković.

”Postoji pokušaj da se pokaže, da iz ovog dela izađe i izvestan entuzijazam, da i nakon genocida i strahovitih zločina može i mora biti života; da postoje ljudi koji zaslužuju život bez opterećenja, ali da se moraju zločini priznati i zločinci prozvati. Oni koji proizvode zločine u društvu, koji su duhovnici genocida, oni moraju biti prozvani i u kulturi obeleženi kao zlikovci čiji je jezik neuporedivo krvaviji od ruku ubica”, izjavio je Paković.

Paković kaže da nije bilo lako okupiti glumce za ovakav pozorišni komad koji traži pojačanu odgovornost i smelost, jer, kako naglašava, osim talenta, za igranje u ovoj predstavi potrbna je i hrabrost.

S.Lj.

Podeli