SvetVesti

Turska 1. jula ukida policijski čas

Država bilježi pad broja slučajeva zaraze COVID-a 19 i ubrzava vakcinaciju stanovništva.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u ponedjeljak kako će biti ukinut noćni policijski čas, kao i onaj nedjeljom, pošto država bilježi pad broja slučajeva zaraze COVID-a 19 i ubrzava vakcinaciju stanovništva, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Od 1. jula restrikcije za izlazak će biti potpuno ukinute“, izjavio je Erdogan u televizijskom obraćanju.

On je ipak dodao da se koncertne dvorane i druge dvorane gdje se svira muzika trebaju zatvoriti prije ponoći jer, kako je rekao, „niko nema prava da ometa druge“.

Ubrzana vakcinacija

Restrikcije uvedene zbog pandemije ublažene su 1. juna, kada su ponovo otvoreni restorani i kafići. Međutim, večernji policijski čas je i dalje bio na snazi od 22 sata i tokom cijelog dana u nedjelju.

Turska je u ponedjeljak zabilježila 5.200 novih slučajeva COVID-a 19 i 51 mrtvog za 24 sata poslije dostizanja vrhunca od više od 60.000 zaraženih dnevno početkom aprila.

Zemlja od 83 miliona stranovnika ubrzala je posljednjih sedmica vakcinaciju stanovništva vakcinom Pfizer/BioNTech kao i kineskom vakcinom CoronaVac. Do sada je u Turskoj 28,1 milion ljudi dobilo prvu dozu vakcine, a 14,4 miliona dvije doze.

 

Izvor: Agencije

Foto: Al Jazeera Balkans

 

Podeli