PolitikaVesti

Ibrahimović ekskluzivno za Dnevnik RTV NP posle usvajanja Rezolucije: Crna Gora je svetionik slobode

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koju je predložila Bošnjačka stranka. U trenutku kada se odlučivalo o Rezoluciji u skupštinsku salu su ušli poslanici Demokratske partije Socijalista koji su tako prekinuli bojkot Skupštine. Za je glasalo 55, odnosno dve trećine poslanika u Skupštini Crne Gore. Zbog relativizacije genocida u Srebrenici ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić glasovima crnogorskih poslanika, razriješen je sa te funkcije. Jučerašnje događaje u Crnoj Gori za Dnevnik Radio televizije Novi Pazar komentariše predsednik Kluba poslanika Bošnjačke stranke mr Ervin Ibrahimović. Sa njim je razgovarala urednica informativnog programa Senada Kalić.

Govoreći o značaju Rezolucije, Ibrahimović je kazao da je ona značajna ne samo za Crnu Goru i Bošnjake već za kompletan region, ali i Balkan.

”Ne treba da čudi da ova inicijativa dolazi iz Crne Gore jer smatram da je upravo Crna Gora pokazala 2006. godine kada je obnovila nezavisnost da je u pravom smislu jedan svetionik slobode i demokratizaciej društva. Da podsetim da je 2017. godine Crna Gora postala punopravna članica NATO-a i tada je jedan deo građana Crne Gore nije bio za to članstvo. Prethodna vlast je bila dovoljno vizionarska i imala hrabrosti da donese takvu odluku. Pored toga što smo lider u evropskim integracijama u regionu juče je usvojena u našem parlamentu, u centralnoj instituciji naše države dvotrećinskom većinom,  Rezolucija o genocidu u Srebrenici. To je jedan izvanredan signal Crne Gore i jedan izvanredan signal za region jer suočavanjem sa prošlošću i zaokruživanjem te priče želimo da krenemo sa još jačim dobrosusedskim odnosima i verujem da će čitav region imati bolju perspektivu” kazao je Ibrahimović.

On je posebno naglasio da izglasavanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici nema pobeđenog naroda ili pobednik, te istakao da je sinoć pobedila istina i pravda da se desio genocid u Srebrenici i da sve žrtve Srebrenice zaslužuju pravdu.

”Takođe, važno je napomenuti da je u ovoj rezoluciji jasno naznačeno da, kako ni jedan narod ne može biti genocidan, naznačena je individualizacija krivice i da napokon svi građani shvate da pravda ima dugo pamćenje i da smo ovakvim potezom novim generacijama ostavili da imaju manje tereta iz prošlosti kako bi imali kvalitetniju i bolju budućnost”.

Na pitanje da prokomentariše smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, Ibrahimović je kazao da njegova smena normalan sled stvari.

”Ako ste država pretenduje da bude punopravna članica EU i ako ste članica NATO-a i kada sa takvih adresa čujete negiranje i takve izjave sada već bivšeg ministra, nema mesta negiranju žrtava, genocida u Srebrenici, međunarodnih sudova koje je i Crna Gora prihvatila. Sve to je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice i normalan je tok stvari da takav ministar ne zaslužuje da bude u Vladi Crne Gore” izričit je Ibrahimović.

 

Razgovarala: Senada Kalić

Podeli