Ekshumacija kod Kalinovika: Bošnjaci likvidirani i bačeni niz kanjon rijeke Bistrice

Nekompletni posmrtni ostaci još dvije osobe ekshumirani su iz masovne grobnice koja je prošlog ponedjeljka otkrivena na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika. Tako su od početka ekshumacije do danas u ovoj grobnici pronađeni posmrtni ostaci ukupno devet osoba.

Ekshumacija na ovom lokalitetu traje već dvije sedmice, a obzirom na činjenicu da se radi o veoma strmom i nepristupačnom terenu koji se prekopava ručno. Upravo zbog toga ekshumacija će biti nastavljena i u narednim danima, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH. Pretpostavlja se da pronađeni skeletni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su likvidirane u ljeto 1995. godine te bačene niz strmu padinu kanjona rijeke Bistrice. Neke od žrtava koje su pronađene bile su vezane žicom, a na skeletnim ostacima su uočena i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja.

Uz posmrtne ostatke pronađeni su i ostaci odjeće kao i neki lični predmeti. Posmrtni ostaci koji su pronađeni prebačeni su u JKP Gradska groblja Visoko radi dalje kriminalističko-tehničke i sudsko-medicinske obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi utvrđivanja identiteta putem DNK metode.

Foto: ilustracija

Podeli