BAČEVAC: Ne postoji islamski terorizam ali postoji islamofobija koja je u porastu (VIDEO)

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas novu sednicu nakojoj će kao prvu tačku dnevnog redarazmatrati Predlog zakona o Nacionalnoj bazi podataka zasprečavanje i borbu protiv terorizma, koji je podnela Vlada. Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da predlog Zakona o Nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma predstavlja realizaciju planirane aktivnosti u Akcionom planu za Pregovaračko poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Predsednik skupštinskog Odboraza ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova  Dr Muamer Bačevac je naglasio da države, naravno, imaju pravo na borbu protiv terorizma, ali nemaju pravo na neograničen uslobodu u svom djelovanju jer to dovodi u pitanje čitav moralni okvir unutar kojeg su izgrađeni međunarodni zakoni.

“Mi u SDP- smatramo da je u borbi protiv terorizma potrebna kombinacije tri modela: upotreba politike i diplomatije, sprovođenje kaznenog zakonodavstva i tek na kraju vojna snaga. Traži se izbjegavanje pretjerane reakcije i opšte represije, a naglasak je stavljen na potrebu djelovanje u okvirima zakona,” rekao je Bačevac.

Navodi da je broj žrtava terorizma u svetu opao petu godinu uzastopno, ali je broj napada ekstremne desnice porastao za 250 odsto, do nivoa koji nije viđen u poslednjih 50 godina, pokazuje istraživanje Globalni indek sterorizma 2020, uz procenu da je izvesno da će pandemija dodatno podstaći taj trend. Bačevac je rekao da ne postoji islamski terorizam ali postoji islamofobija koja u zapadnim društvima galopirajuće nrasta.

“Riječ musliman znači bogu odan, to istovremeno znači državi odan, istovremeno znači čovječanstvu odan, čovekoljublju odan i svim humanim idealima.  Nemože se nikada i naikako islam dovesti u vezu sa nasiljem. Islamska doktrina zabranjuje nasilje, a na ubistvo jednog čovjeka gleda kao na ubistvo cijele planete,“  naglasio je Bačevac.

Galib Gicić

Podeli