COVID-19Vesti

Ohrabruju brojke, KBC “Dr Dragiša Mišović” izašao iz kovid sistema

Situacija sa koronavirusom se popravlja. Broj zaraženih na dnevnom nivou opada, a manje je i onih kojima je potrebno bolničko lečenje. Lekari apeluju na građane da se vakcinišu.

KBC “Dr Dragiša Mišović” počinje prijem nekovid pacijenata

Zbog povoljnije epidemijske situacije iz crvene zone izlazi još jedna zdravstvena ustanova. Kliničko-bolnički centar “Dr Dragiša Mišović” prelazi u redovan režim rada.

Pomoćnik direktora KBC “Dr Dragiša Mišović”, doktor Predrag Savić, kaže za RTS da su spremni za prijem pacijenata koji nisu kovid pozitivni.

“Od 14. maja uspeli smo da bolnicu ispraznimo od kovid pacijenata, da preduzmemo sve mere i epidemiološke i čišćenje prostorija da bismo od današnjeg dana počeli da primamo pacijente koji nisu kovid”, istakao je Savić.

Navodi da će ovu i narednu nedelju imati 24-časovo dežurstvo, jer KBC “Zemun” još nije izašao iz kovid režima.

“Svi očekujemo da će epidemiološka situacija i dalje imati ovako povoljan tok da bi pacijenti koji nisu kovid konačno posle 14 meseci uspeli da dođu do svojih lekara. Krenućemo i sa zakazivanjem, sa elektivnim programom operacija”, dodao je Savić.

Istakao je da se nada da više neće morati da se vraćaju u kovid sistem.

Ukazao je da Dečja bolnica KBC “Dr Dragiša Mišović” i dalje radi u kovid sistemu, kao i deo ginekologije i porodilište za hitne porođaje kovid pozitivnih trudnica.

Od 19. marta prošle godine, od kada je ušao u kovid režim, u KBC “Dr Dragiša Mišović” hospitalizovana su ukupno 6.864 pacijenta, od čega 800 dece.

U bolnicama je hospitalizovano i dalje 2.681 pacijent, od kojih je 93 na respiratoru. Od početka epidemije preminulo je 6.696.

Zbog povoljnije epidemijske situacije i manje pacijenata na bolničkom lečenju, iz kovid režima izašli su kliničko-bolnički centri “Zvezdara” i “Dragiša Mišović”, a tokom nedelje redovnom radu vraća se i Specijalna bolnica u Mladenovcu.

Direktor Univerzitetskog kliničko-bolničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je da će se sa kovidom boriti Klinika za infektivne i tropske bolesti i kovid bolnica u Batajnici, čija se uloga u zdravstvenom sistemu tek sad vidi.

“U jeku epidemije u ovom poslednjem, četvrtom talasu epidemije, mi smo imali na dnevnom nivou i po 350 pregleda u našoj prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti, a u danu za nama imali smo 77 i taj trend je bolji”, naveo je Ašanin tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Kako je dodao, uz to ide i manji broj hospitalizacija i da je klinika na polovini popunjenosti kapaciteta, a da se uloga kovid bolnice u Batajnici u zdravstvenom sistemu Srbije tek sad vidi.

Lekari sa prve linije fronta i dalje apeluju na građane da se vakcinišu. Uprava za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane pokrenula je mini-kampanju na društvenim mrežama u cilju otklanjanja dilema o vakcinama protiv korona virusa.

Posetioci će na zvaničnim profilima Ministarstva odbrane na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter i Instagram, kao i na Jutjub kanalu, imati priliku da putem kratkih video-spotova čuju odgovore vojnih lekara na najčešće dileme koje građani imaju u vezi sa kovidom i vakcinacijom.

 

Izvor: RTS

Foto: Beta

Podeli