SvetVesti

Palestinske grupe dale Izraelu ultimatum da povuče snage iz Al-Akse

Palestinske grupe otpora u Gazi dale su ultimatum Izraelu da povuče svoje snage iz džamije Al-Aksa i naselja Sheikh Jarrah u okupiranom Istočnom A-Qudsu do večeras.

“Rukovodstvo otpora u zajedničkoj operativnoj sali daje (izraelskoj) okupaciji ultimatum do 18 časova da povuče svoje vojnike iz blažene džamije Al-Aksa i iz naselja Sheikh Jarrah i da pusti pritvorene Palestince”, rekao je Abu Ubaida, portparol Hamasovog vojnog krila.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o proterivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rasterati vernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenisale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi sprečili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je broj povređenih u intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u okupiranom Al-Qudsu povećan na 305.

Ekstremne jevrejske grupe juče i danas obeležavaju “Dan Al-Qudsa” u znak sećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Anadolu Agency

 

Podeli