Bačevac u Skupštini o budućem popisu stanovništva

Na dnevnom zasedanju Skupštine Srbije danas se našao Zakon o popisu kojim se odlaže popis za oktobar 2022.godine. Zbog aktuelne pandemije COVID-SARS virusom procenjuje se da bi proces popisivanja stanovnistva, predvidjen ove godine u aprilu, bio loše rešenje. Govoreći o ovom zakonu poslanik SDP-a,  dr Muamer Bačevac je podržao odlaganje popisa, navodeći da će popis biti detaljniji i sveobuhvatniji i da ga treba dobro pripremiti uz imperativ očuvanja zdravlja stanovništva. On je pozvao pipadnike manjinskih naroda da se u najvećoj slobodi odazovu popisu navodeći svoju nacionalnu i versku pripadnost, jezik, pismo i sve druge posebnosti.

On je podsetio da je popis 2011. godine obeležio bojkot nekih političkih i verskih lidera, zbog čega danas, kako je rekao nemamo relevantan broj Bošnjaka i Albanaca koji žive u Srbiji.
Bačevac je kao primer bojkota naveo da  po broju prebivališta u Novom Pazaru živi 127. 000 stanovnika dok ih je na popisu 2011. godine bilo 100. 400 stanovnika.
” To je rezultiralo mnogo manjim transferom novca države ka  lokalnim vlastima u Sandžaku ali i manjem broju bolničkih krevata u bolnicama, manjim brojem lekara, policajaca, sudija itd. Na šteti su bili i Bošnjaci ali i svi drugi građani koji žive u ovim sredinama.” naglasio je Bačevac.
On je odluku o bojkotu iz 2011. nazvao besmislenom i pogrešnom. Bacevac je pozvao sve  gradjane da se vakcinišu i na budućem popisu popišu.
“Na budući popis se trebaju odazvati svi građani, čime ćemo dobiti precizne i aktuelne informacije o našem stanovništu” završio je Bačevac.
Podeli