DruštvoVesti

Bigić se sastao sa gradonačelnikom i rukovodstvima BNV i IZS

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima ugostio je Tanžua Bilgića, posljednji put u svojstvu ambasadora Republike Turske u Srbiji. Sagovornici su se složili da su realizovani značajni projekti za dobrobit svih građana i da je tako ovaj kraj zbog naroda koji ovdje živi, postao most saradnje Srbije i Turske i dvojice predsjednika.

Biševac je Bilgiću zahvalio u ime Novopazaraca i naroda Sandžaka za sve što je tokom svog mandata uradio za ovaj kraj. Realizovani su, kaže Biševac, značajni projekti iz različitih oblasti. Realizacija mnogih tek predstoji, uvjerio ga je odlazeći ambasador.

Bilgić je iskazao zahvalnost za saradnju tokom protekle četiri godine i srdačan prijem tokom svakog boravka u Novom Pazaru, gdje se u razgovoru sa narodom ovog kraja osjećao kao sa svojom braćom, rekao je ambasador.

Sagovornici su složni da su danas odnosi Srbije i Turske na visokom nivou, a da doprinos tako dobrim odnosima daju Bošnjaci koji žive u Turskoj i Srbiji te da su Bošnjaci u Sandžaku most saradnje i budućih čvršćih veza dvije zemlje.

-BILGIC I U BNV-

U okviru oproštajne posjete Novom Pazaru, ambasador Tanžu Bilgić susreo se i sa predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasminom Curić i njenim saradnicima.

Bilgić je svojim radom i svojim djelovanjem doprinio otvaranju generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru, kaže predsjednica BNV Jasmina Curić. Tokom mandata Bilgića ostvarena je odlična saradnja između dvije zemlje, a ambasador Bilgić dao je veliki doprinos, kaže Curić.

Turska vidi Bošnjake Sandžaka kao najvažniji faktor kada je u pitanju saradnja između Srbije i Turske, kaže Bilgić. Zahvalan je BNV za saradnju i dobre rezultate koji su ostavreni kroz zajedničke aktivnosti.

-BILGIC I SA VELOKODOSTOJNICIMA IZS-

Bilgić  se tokom dana u Novom Pazaru sastao i sa čelnicima Islamske zajednice Srbije, reisom Seadom ef. Nasufovićem, muftijom sandžačkim Senadom ef. Halitovićem i zamenikom muftije Muhamedom ef. Demirovićem. Bilgić je sa domaćinima pričao o položaju muslimana i važnim verskim pitanjima.

A. N.

 

Podeli