DruštvoVesti

Počela Balkanska omladinska škola

Svečanošću u Bošnjačkom nacionalnom vijeću ozvaničen je početak Balkanske omladinske škole. Reč je o programu neformalnog obrazovanja mladih do 25 godina, koji u Sandžaku realizuje Udruženje Svetionik, pod pokroviteljstvom Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice već četiri godine zaredom.

Direktor Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice Abdulah Eren istakao je na svečanosti da je cilj projekta da se duhovni i naučni svetovi sandžake i turske omladine približe jedni drugima i da sa iste tačke gledaju na svet. Eren je izrazio zadovoljstvo interesovanjem učenika, te istakao da je Balkanska omladinska škola postala Brend u Novom Pazaru.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić je ocenila da je ovo projekat koji mladima u Sandžaku pruža znaje na dar, te istakla da će BNV podržati aktivnosti i svaki vid saradnje između institucija iz Novog Pazara i onih iz Republike Turske.

U ime građana Novog Pazara Direkciji za tursku dijasporu i srodne zajednice za ovaj, ali i druge infrastrukturne projekte zahvalio je gradonačelnik Nihat Biševac. Podsetio je da su uz pomoć turske Direkcije za dijasporu sagrađeni fudbalski tereni na Rekreacionom centru, te da ona pomaže i sportskim klubovima, ali da je, kako je kazao gradonačelnik Biševac, najznačajniha pomoć na polju obrazovanja mladih.

Balkanska omladinska škola, kao obrazovna platforma zastupljena je u 8 balkanskih zemalja. Poslednje dve godine Svetionik se izdvaja kao organizacija koja najuspešnije realizuje ovakav program.

S.Lj.

Podeli