DruštvoVesti

U preventivi je spas

  Projekat razvoja zdravlja Srbije koji u novopazarskom Domu zdravlja sprovodi Dispanzer za žene uspešno se sprovodi i pod ovakvim uslovima nametnutim korana virusom.

“Voli se.Pregledaj se.Budi zdrava” , poruka je svim ženama koje bi za sebe trebalo da odvoje samo malo vremena i odu na preventivni pregled i shvate da je u preventivi spas.

“Mislim da je Dom zdravlja uradio tačno ono što je trebalo da se uradi u ovakvim situacijama i otežanim okolnostima prouzrokovanim pandemijom korona virusa a cilj je bio da se urade preventivni pregledi i oni su u tome uspeli na veoma zadovoljavajući način”, ocenio je koordinator za grantove u jedinici za koordinaciju projekta Svetske banke, dr Predrag Životić.

Načelnica Dispanzera za zdravstvenu zaštitu žena doktorka Mirsada Ličina kaže da ovaj projekat ima veliki značaj za sve pacijentkinje naročito one koje se duži vremenski period nisu javljale na preglede. Rekla je da je na prilično zadovoljavajući odziv pacijentkinja dosta uticao i promotivni spot emitovan na televiziji. Istakla je da projekat dobijen na osnovu 44 910 urađenih usluga u Dispanzeru  2019.godine a da je u toku prošle, pruženo 39 527 usluga.

“Mogli smo više, mogli smo bolje da su okolnosti bile drugačije i da se ne nalazimo u ovakvoj epidemiološkoj situaci ali i ja kao koordinator ovog projekta, zadovoljan sam kako se projekat odvija”, kazao je Muamer Delimeđac.On je napomenuo da je vrednost projekta tri ipo miliona dinara od čega je million dinara izdvojeno za nabavku nove opreme a kompletna kampanja je finansirana sredstvima Ministrastva zdravlja preko Doma zdravlja Novi Pazar.

Inače, podrška za ostvarenje ovog projekta obezbeđena je kroz grantove za projekte u okviru “Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije” i “Dodatnog finansiranja za Drugi projekat razvoja zdravstva Srbije”, preko Vlade Republike Srbije, iz sredstava zajma Svetske banke.

B.V.

Podeli