Društvo

Pokret Samoodređenje Albina Kurtija uvjerljivo je pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Pokret Samoodređenje Albina Kurtija uvjerljivo je pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu. „Naši prioriteti su pravda i radna mjesta“, poručio je vođa Pokreta Albin Kurti.

Kako je priopćilo Središnje izborno povjerenstvo nakon 97 posto prebrojanih glasačkih listića, Samoodređenje je osvojilo 48 posto glasova. Ta „lijevo-nacionalistička stranka”, kako Samoodređenje opisuje njemačka novinska agencija dpa, iza sebe je daleko ostavila Demokratsku stranku Kosova (PDK) koja je osvojila 17 posto i Demokratski savez Kosova (LDK) s 13 posto glasova. Oni su sinoć, nakon objavljivanja rezultata, priznali poraz.

Nova generacija političara“

Pristaše Samoodređenja proslavile su pobjedu u Prištini. Obraćajući se okupljenima u sjedištu stranke Albin Kurti je rekao: „Naši prioriteti su pravda i radna mjesta. Pred nama je dug put, a greške su moguće. Ali naši ciljevi su plemeniti.”

Nemački javni servis ARD ovako opisuje pobjednika izbora: „Kurti pripada novoj generaciji političara. On se zalaže za smjenu stare garde koja je dominirala kosovskom politikom od proglašenja neovisnosti. Taj 45-godišnji bivši politički zatvorenik, nadaren je govornik. Osobito je omiljen među mladima, ali i ljudima s Kosova koji žive u inozemstvu. Oni optužuju staro vodstvo da nije uradilo ništa protiv siromaštva i da su svi oni odgovorni za raširenu korupciju u zemlji.”

 

Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

Podeli