SvetVesti

Ugrožen život maloljetne Palestinke u izraelskom zatvoru

Maloljetna Palestinka, koja se nalazi u jednom izraelskom zatvoru, suočena je sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, saopćila je organizacija za zaštitu prava djece.

Izraelske snage su 17-godišnju Amal Nahlu privele 21. januara i stavile u administrativni pritvor bez ikakvih optužbi, s mogućnošću produženja trajanja, navodi Organizacija za zaštitu djece – Palestina.

Tinejdžerka pati od “kratkog daha”, a medicinski pregled pokazao je da ima problema s “prsima i respiratornim putevima”, navodi se u saopćenju.

Nahli je dijagnosticirana Miastenija gravis, autoimuna bolest koja se očituje napadima slabosti mišića.

Pozvali su se i na izvještaj izraelske bolnice “Shaare Zedek” u kojem se navodi da Palestinka treba uzimati lijekove četiri puta dnevno.

Vlasti Izraela od 1967. godine prema Palestincima primjenjuju praksu “administrativnog pritvora”, što je noćna mora Palestinaca koji na taj način mjesece i godine provode u izraelskim zatvorima bez sudskog procesa.

Iako se ne provode sudski procesi, zatvorenicima se mjesecima i godinama produžavaju mjere pritvora, a njihovim advokatima se najčešće ne dozvoljava pristup takozvanim “tajnim dokazima”.

Procjenjuje se da se oko 4.500 Palestinaca, uključujući 40 žena, 170 maloljetnika i 700 pacijenata, trenutno nalazi u izraelskim pritvorskim objektima.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli