“NIJE SIGURNO DA SVA ANTITELA ŠTITE” Dr Janković pojasnio pojedinosti o vakcinaciji

“Malo je preuranjen  zaključak da neka vakcina ima prednosti u odnosu na drugu. Za sada su sve pretpostavke” kazao je danas imunolog Srđa Janković i dodao da se ne zna da li sva antitela nakon preležanog virus aštite.

Govoreći za Prvu o Fajzerovoj vakcini koju je primio rekao je da bi primio i bilo koju drugu ako se dokaže da je dobra, ali da je ova u tom trenutku ta bila dostupna za njega i njegove kolege.

– Vakcina neće pomoći ako je neko već zaražen. PCR test se ne radi pred vakcinaciju – kazao je naš stručnjak.

Janković ističe da da je važnije još to što se ne zna koliko će antitela trajati nakon preležanog virusa, te da je dobro da se vakcinišu i oni koji su ga preležali.

– Većina koja se vakciniše neće imati kontraindikacije, jer vakcine nisu žive i nemaju širok spektar ograničenja za hronične bolesti. Neki lekovi su stotinu puta opasniji od vakcine – objašnjava, pa istakao da oni koji su alergični samo na penicilin, nemaju od čega da strahuju, jer penicilin nije komponenta vakcine, budući da je veliki broj ljudi alergičan upravo na to.

Naš lekar je odgovarajući na pitanja naglasio i to da je vrlo teško dok traje pandemija doći do preciznih procena rezaražavanja koronom.

– Opšti utisak je da je to manjina. Sama činjenica da neko može oboleti drugi put znači da je imunitet slabiji nego kod nekih drugih bolesti kao što su recimo male boginje – pojašnjava imunolog.

 

 

Izvor: Blic

Foto: NIKOLA ANĐIĆ / TANJUG

Podeli