EkonomijaVesti

PRED POSLANICIMA ČETIRI ZAKONA Jedna odluka veoma važna

Ministar finansija Siniša Mali kazao je da se danas pred poslanicima nalaze četiri zakona i jedna odluka koja je jako važna.

Kako je dodao, u pitanju je odluka o jednokratnoj pomoći penzionerima.

Ministar je na današnjoj raspravi u Skupštini Srbije rekao da će biti reči i o završnom računu Republike Srbije za 2019. godinu, prenosi B92.

“Ovo je prva godina nakon 18 godina da paralelno kako razmatramo budžet za sledeću govorimo i o računu za ovu godinu, što je veliki uspeh”, naglasio je.

Završni račun urađen je u skladu sa zakonom, poručio je ministar i rekao da su ukupni prihodi 1.328 milijardi, rashodi i izdaci 1.296 milijardi dinara, a suficit 32 milijarde i 178 miliona dinara.

“Četiri godine zaredom imamo suficit u budžetu”, istakao je on.

Mali se u svom izlaganju osvrnuo i na zapošljavanje u javnim preduzećima, istakavši da kvalitet njihovih usluga mora da raste iz godine u godinu. Uz to, podsetio je, institucije će biti ograničene, tako što će moći da zaposle do 70 odsto od broja zaposlenih koji su iz te institucije otišli u prethodnoj godini,

Projekcija duga je, kazao je, 57,3 odsto, što je manje od ranijih projekcija koje su predviđale 60 odsto budžeta.

Do kraja godine, kako je naveo, pronaći će se i strateški partner za Komercijalnu banku.

“Ti prihodi uopšte nisu ni navedeni u planiranom budžetu. Skoro polovinu tog novca – 170 miliona evra iskoristićemo za vraćanje starih, skupih kredita”, najavio je ministar.

On se osvrnuo i na to da su Skijališta Srbije već krenula u realizaciju projekta izgradnje gondole koja će spajati podnožje Kopanika sa njegovim vrhom.

“To nije mala investicija – 3,2 milijarde dinara”, precizirao je.

Ministar finansija je potvrdio da će najavljena jednokratna pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara biti sprovedena 18. decembra.

 

 

Izvor: Blic

Foto: SAVA RADOVANOVIĆ / TANJUG

Podeli