Ekonomija

UMESTO IZ NEMAČKE SADA ĆE VAM PAKETI STIZATI IZ KOMŠILUKA Šta dolazak “Amazona” u Hrvatsku znači za kupce i trgovce iz Srbije i regiona

Region je proteklih dana uzburkala vest da je najveći svetski internet trgovac stigao u Hrvatsku. Ispostavilo se da Amazon nije baš došao u klasičnom smislu, jer nije izgradio svoj logistički centar niti otvorio lokalnu onlajn prodavnicu sa “.hr” domenom, ali je kompanija potvrdila da je sklopila partnerstvo sa Hrvatskom poštom, što bi moglo značajno da olakša, ubrza i pojeftini dostavu pošiljki.

Od ovakvog razvoja situacije korist bi mogli da imaju i kupci Amazona iz Srbije i okolnih zemalja, pošto poznavaoci prilika ocenjuju da će centar u Velikoj Gorici postati središte distribucije Amazonovih proizvoda u celom regionu.

Saradnja Amazona i Hrvatske pošte praktično znači da će hrvatskim kupcima ubuduće pakete, umesto različitih dostavnih službi, uručivati poštari. Iz Amazona nisu želeli da otkriju da li planiraju da “otvore” i lokalnu prodavnicu na adresi Amazon.hr, ali ovo partnerstvo moglo bi značiti nešto jeftinije poštarine za sve hrvatske i regionalne kupce.

“Lično mislim da Amazon neće u skorije vreme otvoriti šop na bilo kom lokalnom domenu u našem regionu, jer smo premalo tržište za njega. Takođe, smatram da je to zapravo dobra stvar za lokalne trgovce, jer bi dolazak Amazona mogao ugroziti mnoge male, a možda čak i veće biznise, koji se nisu dovoljno pripremili za kvalitetno onlajn ili multikanalno poslovanje”, objašnjava u razgovoru za “Blic Biznis” Marcel Masjan, predsednik eCommerce Asocijacije Hrvatske.

S druge strane, navodi naš sagovornik, veća dostupnost robe s Amazona za Balkance je dobra stvar, jer će povećati poverenje u onlajn trgovinu, a time će profitirati svi veb trgovci u regionu.

Izvor: Blic

FOTO: SHUTTERSTOCK

Podeli