COVID-19Vesti

Spahić: Situacija nestabilna i nesigurna

Imajući u vidu da je situacija u Novom Pazaru nestabila i nesigurna, te da broj novootkrivenih slučajeva zabrinjava, odgovornost pojedinca je od izuzetne važnosti u danima koji predstoje, kaže za RTV Novi Pazar direktor ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić.

U poslednja tri dana 73 su nova slučaja, što predstavlja drastičan skok u broju zaraženih. Inače, prema poslednjim podacima na infektivnom odeljenju hospitalizovano je 40 pacijenata, u privremenoj COVID bolnici četvoro dok je bitku sa koronom izgubilo dvoje.

Spahić za Radio televiziju Novi Pazar kaže da je više pozitivnih u tri dana nego za poslednja dva meseca.

”Situacija je nestabilna iz razloga što imamo dosta epidemioloških rizika, imali smo dosta kontakata pa postoji realna bojazan da dolaze dve, tri sedmice tokom kojih ćemo imati povećan broj obolelih. U prilog tome govori i činjenica da je povećan i broj prvih pregleda u COVID ambulanti, tako da poslednjih dana imamo prosečno između 60 i 70 pregleda od kojih je čak 60% prvih pregleda i imamo povećan broj hospitalizovanih pacijenata” kaže Spahić.

On objašnjava da Zavod za javno zdravlje poslednjih dana testira u proseku oko 100 osoba, a kapaciteti su 160 PCR I 150 seroloških testiranja na dnevnom nivou. Zbog toga su u Zavodu uveli i  rad u popodnevnim satima, odnosno drugu smenu kako bi uzorke koje prikupe u toku dana iz Doma zdravlja i Opšte bolnice na vreme pripremili i pravovremeno poslali referentnoj laboratoriji.

Spahić apeluje na građane i podseća da je odgovorno ponašanje i poštovanje propisanih protivepidemijskih mera od presudnog značaja, te da se samo na taj način može usporiti, odnosno zaustaviti širenje virusa.

 

Senada Kalić

 

Podeli