EkonomijaVesti

Svi pričaju o neverovatnim POPUSTIMA na Crni petak, sada će sve biti drugačije

Pomama za popustima na takozvani “crni petak” godinama ne zaobilazi ni Srbiju. Iako su ove godine okolnosti takve da se ne mogu očekivati gužve po prodavnicama kao ranije, trgovci se svakako spremaju za veću zaradu. Ovoga puta njihova strategija je drugačija, fokus će biti na onlajn ponudi, ali će i popusti biti značajni.

“Crni petak” dolazi nam 27. novembra. Mnogi još nisu istakli ponude i popuste, ali su očekivanja su da će ići i do 80 odsto. Imajući u vidu da su mnogi brendovi u poslednjim mesecima doživeli pad prodaje, ocena je da je ovo momentat koji bi mogli da iskoriste i da će upravo većim sniženjima pokušati da privuku mušterije.

Pojedine ponude već postoje. Popuste do 30 odsto uveliko najavjuju prodavci garderobe, dok za tehniku i elektronske uređaje treba očekivati i 70 odsto.

Sniženja su spremna i za stvari za opremanje domova, posteljinu, kao i na gejming opremu. Sudeći prema dosadašnjim iskustvima prvi najavljeni popusti nešto su manji od onih koji idu “dan posle”. Svedoci smo da trgovci sniženja prošire na ceo taj vikend, neretko i na celu nedelju, a neretko se za ceo mesec govori “crni novembar”.

Trgovci mušterije “mame” i bezbednošću

Osim “neodoljivim” popustima, kako se može videti po određenim sajtovima prodavaca, od 35, 50 i 70 odsto i mnogobrojnim iznenađenjima, trgovci sada klijente privlače i isticanjem sigurne i bezbedne kupovine, imajući u vidu epidemiološku situaciju.

Tako su mnogi već naveli da će proširiti prostore za kupovinu, deliti maske mušterijama na ulazu i starati se da ih u radnjama ne bude previše.

S druge strane, mnogo pažnje polaže se na onlajn kupovinu. Osim saveta stručnjaka građanima da što više izbegavaju fizičke kontakte i tako kupuju “Iz fotelje”, i trgovci su se potrudili da pomognu svojim mušterijama da se lakše snađu.

Tako su mnogi uveli četbotove preko kojih kupci mogu da dobiju savet za onlajn kupovinu. Neki nude i određene pogodnosti i veća sniženja na onlajn kupovinu, dok drugi navode i mogućnosti onlajn poručivanja robe, a koja se na “crni petak” može pokupiti u radnjama.

Nude i kupovinu na rate kao i mogućnost podizanja kredita “preko mreže”.

Sajber ponedeljak

“Crni petak” nezvaničan je naziv za petak posle Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, koji se proslavlja četvrtog četvrtka u novembru. Dan nakon Dana zahvalnosti smatran je početkom američke sezone božićne kupovine od 1952. godine, a ta praksa sniženja proširila se po svetu, te je poslednjih godina prihvaćena i u Srbiji.

 

 

Izvor:Blic

Foto: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

 

Podeli