Vesti

Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva

U okviru projekta ,,Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva“ , lokalnim malinirima pruženi su saveti o podizanju prinosa i oplemenjivanju zemljišta kako bi u periodu branja mogli da očekuju što veće količine malina. Projekat je pokrenut sa idejom da okupi najmanje 100 malih poljoprivrednih proizvođača i 20 žena sa teritorije Novog Pazara koji će biti ekonomski osnaženi kroz edukaciju o proizvodnji maline kao i kroz ekonomsku podršku uz osnivanje socijalnog preduzeća za preradu, skladištenje i plasman maline.Projektni tim je obavio razgovore sa zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima, te odlučio da rok za prijavu će biti produžen kako bi što više korisnika imalo priliku da dobije predviđenu podršku.

Podrška predviđena projektom ,,Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva“ obuhvata:

 

  1. Edukaciju izabranih korisnika projekta i razvoj individualnih biznis planova;
  2. a) Pet trodnevnih seminara o unapređenju poljoprivredne proizvodnje

3. b) Pet trodnevnih seminara o preduzetničkim veštinama

 

Ekonomska podrška izabranim korisnicima kroz kooperaciju sa socijalnim preduzećem definisanu projektom, obezbeđivanje i maksimalno iskorišćenje kapaciteta za preradu i skladištenje kao i udruživanje zasnovano na principima socijalnog preduzetništva.

Pozivamo poljoprivredna gazdinstva i žene iz ruralnih područja grada Novog Pazara da se prijave na javni poziv u okviru projekta ,,Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva koji se nalazi na sajtu IDC-a kao i na društvenim mrežama IDC-a i partnera.

Projekat implementira ASBÖ – Arbeiter-Samariter-Bund Österreichs ASB sa svojim implementacionim partnerom IDC Serbia, i u saradnji sa – Grad Novi Pazar, Regionalna Razvojna Agencija Sandžaka – SEDA, Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Novog Pazara i Merhamet Sandzak. Projekat finansira Austrijska razvojna agencija (ADA) – Austrian Development Agency sredstvima Austrijske razvojne saradnje.

Prijava se vrži u prostorijama Merhamet Sandzak-a i Regionalne razvojne agencije SEDA, a više informacija i potrebna dokumentacija nalazi se na IDC sajtu.

 

Podeli