Ekonomija

Vrijednost turske lire u porastu nakon Erdoganovih izjava o ekonomiji

Vrijednost američkog dolara u odnosu na tursku liru bilježi nagli pad nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas najavio novu eru u ekonomiji te zemlje i bolje uvjete za investitore, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u obraćanju parlamentarnom klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) danas u Ankari govorio o novim mjerama i smjernicama koje se odnose na nove ekonomske politike te zemlje, a koje nude brojne prilike međunarodnim investitorima.

Njegove izjave izazvale su pozitivne trendove na berzama i rast vrijednosti valute te zemlje.

BIST indeks Istanbulske berze jutros je iznosio 1.258, a nedugo nakon Erdoganovog govora skočio je na najviši nivo ikada, 1.266,26.

Vrijednost američkog dolara u odnosu na tursku liru jutros je iznosila 8,2, a nakog Erdoganovih poruka vrijednost dolara u odnosu na tursku valutu je pala za tri posto, odnosno na 7,8747.

I vrijednost eura u odnosu na liru pada i trenutno iznosi 9,348, što je za tri posto manje od vrijednosti koju je imala prije Erdoganovog obraćanja u parlamentu.

Paralelno s rastom vrijednosti lire, pada vrijednost zlata, čiji gram trenutno iznosi 479,5 lira, što je za 2,4 posto manje od prethodne vrijednosti.

Agencija Anadolija/ Galib Gicić

Podeli