COVID-19

Korona virus: Sve više nosilaca zaraze u Srbiji – u Americi 100.000 zaraženih u jednom danu

Broj zaraženih u svetu premašio je 45,6 miliona, a preminulo je oko 1,2 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.

U Srbiji raste broj nosilaca infekcije, dok SAD beleže rekord sa više od 100.000 novozaraženih u jednom danu, a zemlje Evrope uvode strože mere zaštite od epidemije korona virusa.

Vlada Srbije priprema izmene zakona koje predviđaju kazne za nepoštovanje mera zaštite.

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje priprema Vlada, komunalna milicija moći će da izda prekršajni nalog za plaćanje kazne od 5.000 dinara ljudima koji ne nose maske na propisanim mestima, ili 2.500 dinara ako plate u roku od osam dana, javlja RTS.

U poslednja 24 sata korona virusom u Srbiji se zarazilo još 1.545 ljudi, a pet pacijenata je preminulo. Ukupan broj preminulih popeo se na 814.

Zemlje Evrope se zatvaraju – posle Francuske i Češke, Austrija se sprema za karantin, a Velika Britanija planira zatvaranje za sredinu sledeće nedelje. U Belgiji će od sutra do 13. decembra biti zatvorene sve prodavnice koje nisu neophodne, kao i frizerski i kozmetički saloni i druge uslužne delatnosti koji zahtevaju fizički kontakt.

Broj zaraženih u svetu premašio je 45 miliona, a preminulo je oko 1,18 miliona ljudi, pokazuju podaci Džon Hopkins univerziteta.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim podacima u Srbiji je zabeleženo 1.545 novih slučajeva zaraze, a preminulo je još pet osoba. Do sada je ukupno zaraženo 45.137, a ukupno preminulo 814.

Hospitalizovano je 1.012 ljudi, od čega je 47 pacijenata na respiratorima. U poslednja 24 sata ukupno je testirano 9.457 ljudi.

U pripremi su izmene zakona koje predviđaju kaznu od 5.000 dinara za nenošenje zaštitnih maski, a više kazne su predviđene za preduzetnike i ugostiteljske objekte za nepoštovanje mera poput razmaka između stolova, nepostojanja dezinfekcionih sredstava, ili korona redara.

Članica kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, Darija Kisić Tepavčević, rekla je da lično nije pobornica kaznene politike kada su u pitanju zdravstvena pitanja, ali da se ona „generalno pokazala kao efikasna”.

„Očigledno je u podsveti tako, bez obzira što nije razumljivo, da neko nosi masku samo da ne bi platio. Ali ako je to način da ne obolevamo i ne umireno, očigledno jeste rešenje”, rekla je Kisić Tepavčević nakon sednice kriznog štaba.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da se ne postavlja pitanje zatvaranja škola i vrtića i da je to stav koji postoji i u Evropi.

Kako je naveo, dnevno se prati stanje u školama i učenici koji su bili u kontaktu sa pozitivnima, ili koji su pozitivni. Tada odeljenja ili cele škole, zavisno od situacije, prelaze na onlajn model.

Izvor: BBC News

Podeli