Svet

TURSKA: U EVROPI ISLAMOFOBIJA U PORASTU

Rasističko, fašističko, islamofobno i ksenofobično shvatanje, koje je u porastu kao rezultat politike krajnje desnice koja je već nekoliko godina u Evropi dobila značajan zamah, posljednjih sedmica je doseglo svoj vrhunac.

Policijski prepadi na džamije, organizirani napadi na sve vrijednosti islama, uvredljivi i diskriminirajući stavovi visokih dužnosnika i organizacija prema muslimanima, duboko su pogodili i razljutili muslimane širom svijeta.

Ova gomila, predvođena prvenstveno francuskimpredsjednikom Emmanuelom Macronom i  holandskim političarem Geertom Wildersom, skriva se iza vrijednosti kao što su sloboda izražavanja, demokratija i pluralizam, i stalno vrijeđa i kleveće islam, muslimane, Tursku, njen narod i sve naše vrijednosti, a time na nevjerovatan način provocira islamski svijet.

Konačno, takozvana karikatura, koja je danas objavljena kao novi pokušaj provokacija i uvreda takozvane medijske organizacije Charlie Hebdo, jasno je stavila do znanja da je jedina svrha ove gomile eskalacija napetosti kroz sve žešće uvrede.

Najoštrije osuđujemo sve provokativne postupke kao izloglasnu karikaturu Charlie Hebdoa, koja ne predstavlja ništa drugo nego prljavu močvaru “neprijateljstva prema Turskoj i islamu“, u koju Evropa svakim danom sve više tone.

Naš narod može biti siguran da će se protiv dotične karikaturepoduzeti svi potrebni pravni i diplomatski koraci. Nastavit ćemo se boriti protiv ovih drskih, zlonamjernih i uvredljivih koraka do kraja na razuman, ali odlučan način.

Šutnja na buđenje ovog bolesnog mentaliteta koji je uzeo Evropu u svoje kandže, posebno u Francuskoj, zasnovano na Voltaireovim riječima kojim je prije nekoliko stoljeća opisao Sveto rimsko carstvo kao „Ni sveto, ni rimsko, ni carstvo“, pokazuje cijelom svijetu da jednakost, bratstvo i sloboda Francuske niti su jednakost, niti bratstvo niti sloboda.

Pozivamo sve države i njihove lidere, a posebno Francusku, da na odgovoran i pravedan način preduzmu potrebne korake protiv provokativnih napada koji se dešavaju posljednjih sedmica i zajednički se borimo protiv ovog shvatanja kojegazi sve vrijednosti i protiv njegovih pristalica.

PREDSJEDNIŠTVO REPUBLIKE TURSKE URED ZA KOMUNIKACIJE
GALIB GICIĆ

 

Podeli