SvetVesti

Assadov režim ograničio kupovinu hljeba, pecivo se prodaje na crnom tržištu

Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koji nije u stanju građanima obezbijediti najosnovnije potrebe u regijama koje kontroliše, trenutno je suočen s nestašicom hljeba.

Režim koji je sve državne resurse potrošio u ratu protiv vlastitog naroda, ima ozbiljne poteškoće u zadovoljavanju osnovnih potreba ljudi u regijama koje kontroliraju. Nakon krize s gorivom, koja u tim regijama traje već duže vrijeme, i druge krize izlaze na vidjelo.

– Redovi pred pekarama –

Česta nestašica hljeba u regiji u posljednje dvije sedmice stanovništvu je postala nesnošljiva.

Zbog krize s gorivom, neke su pekare prestale raditi u Damasku, Halepu, Homsu i Hami.

Assadov režim, koji i dalje vlada zemljom nakon ubistva na stotine hiljada civila, trenutno nije u stanju opskrbiti brašnom pekare u gradovima koji su pod njegovom kontrolom.

Stanovnici su tako primorani satima čekati u redovima ispred pekara kako bi kući odnijeli hljeb.

Prije građanskog rata, Sirija je izvozila pšenicu.

– Crno tržište –

Assadov režim, koji doživljava ekonomski kolaps, ograničio je količinu hljeba koju građani mogu kupiti kako bi izbjegao poteškoće u opskrbi pekara brašnom.

Režim je prve korake poduzeo u septembru, kada je uveo elektronski sistem kartica koji bi se trebao koristiti prilikom kupovine.

Nakon uvođenja ovog sistema, hljeb se počeo prodavati i na crnom tržištu. Paket hljeba koji se inače prodaje za 200 sirijskih funti, na crno se prodaje po tri puta većoj cijeni.

Oni građani koji nisu u stanju kupiti hljeb na crnom tržištu, primorani su da sate provode čekajući pred pekarama u redu za hljeb.

Državni službenik u Siriji prima prosječnu plaću od 50 hiljada sirijskih funti.

Ekipa AA snimila je duge redove ispred pekara u Halepu i Hami, gdje se mogu vidjeti mladi, stari, djeca i žene dok čekaju u redu.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli