Ambasador Francuske u Novom Pazaru: Podržavamo napore da građani žive bolje

U okviru prve zvanične posete Novom Pazaru i regionu, ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni sastao se sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem. Nakon sastanka u Gradskoj upravi francuski ambasador je izrazio spremnost da podrži napore lokalne vlasti da građani žive bolje. Kako je najavljeno, sutra će Novi Pazar posetiti ataše za kulturu Ambasade Francuske s ciljem intenziviranja saradnje u oblasti kulture.

Aktuelna politička i ekonomska situacija u Novom Pazaru i Sandžaku, ali i mogućnosti unapređenja saradanje sa Ambasadom Francuske bile su teme sastanka u Upravi grada. Podsetivši da je Francuska preko različitih programa Evropske unije i ranije podržavala razvojne projekte Grada, gradonačelnik Nihat Biševac je izrazio očekivanje da će podrška i međusobna saradnja u narednom period biti još intenzivnije.

„Razgovarali smo o mogućnostima saradnje Novog Pazara i Ambasade Francuske u različitim oblastima. Francuska je naš prijatelj koji preko različitih programa Evropske unije podržava razvoj grada. U periodu od 2021. do 2027. godine, EU će izdvojiti 9 milijardi eura za podršku zemljama Zapadnog Balkana. Novi Pazar treba da pripremi projekte kako bi aplicirirao za deo ovih sredstava, o čemu je bilo reči i na današnjem sastanku. Podrška obuhvata različite oblasti od privrede, preko investicija u infrastrukturu, obrazovanje i kulturu, a u cilju stvaranja boljih uslova života za naše građane“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac nakon satanka.

Ambasador Francuske u Srbiji ŽanLuj Falkoni istakao je da prvu zvaničnu posetu Novom Pazaru koristi da se lično uveri koja vrsta podrške je potrebna ovom kraju, te naglasio da će Francuska podržati projekte usmerene ka razvoju ove regije, a samim tim i napore ovdašnje vlasti da građani žive bolje.

„Stabilnost  je za razvoj vašeg regiona značajna koliko i podrška Evropske unije. Danas naročito želim da istaknem da će Francuska podržati vaše napore da građani žive bolje – da izgradite nove i modernizujete postojeće puteve, razvijete ekonomiju, poljoprivredu i ekološku svest zajednice.  Za naše partnerstvo, kako je gradonačelnik i rekao, izuzetno je važna odluka Evropske komisije doneta danas, koja se tiče šestogodišnjeg projekta i ulaganja između ostalog i u ovaj kraj. U saradnji sa Državnim univerzitetom, bibliotekom i kulturnim institucijama videćemo kako bi trebalo da se razvijaju odnosi I poveća franscusko prisustvo ovde“, zaključio je ambasador Francuske u Srbiji  Žan Luj Falkoni.

Sa predstavnicima Uprave grada Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni obišao je najznačajnije znamenitosti u centru grada: bedem, kulu motrilju, staru čaršiju i hamam, iskazujući pritom veliko interesovanje za kulturu i istoriju novopazarskog kraja.

S.Lj.

Podeli