COVID-19Vesti

Manjak T- ćelija uzrok povećanog rizika za kovid-19 kod starijih osoba

T- ćelije ili T- limfociti su ključne za borbu protiv stranih tela, a njihov manjak mogao bi da objasni osetljivost starijih osoba na kovid-19, kažu američki naučnici.

Kad mikrobi uđu u telo podstaknu imunološki sistem na odgovor u obliku upale koja nije specifično vezana uz bakterije ili viruse.

Nakon nekoliko dana sledi precizniji imuni odgovor koji stvara antitela protiv “uljeza” zajedno sa T- ćelijama koje ili pomažu u proizvodnji antitela ili traže i napadaju zaražene ćelije.

Prema rezultatima male studije objavljene u stručnom časopisu “Cell”, pacijenti oboleli od kovida-19 sa blažim simptomima imali su bolji odgovor imunološkog sistema, a posebno jači odgovor T- ćelija na koronavirus.

Za osobe starije od 65 godina veća je verovatnoća da će imati slabiji odgovor T- ćelija i slabije koordinisani odgovor imunološkog sistem na na zarazu, napisao je koautor istraživanja Šejn Kroti sa instituta za imunologiju “La Jolla”.

“Sa starenjem izvor nezrelih T- ćelija presušuju”, objašnjava Kroti i dodaje:

“Imamo manje “neiskusnih” T- ćelija koje mogu da se aktiviraju kako bi odgovorile na novu zarazu”.

Naučnici smatraju da starenje i proređivanje nezrelih T ćelija mogu da budu vezani faktori rizika koji objašnjavaju neuspeh u stvaranju konsolidiranog odgovora imunološkog sistema, što povećava izglede za teži oblik kovida-19.

 

 

Izvor: Hina /Reuters

Foto: Shutterstock

 

Podeli