SvetVesti

Sirija: U napadu Assadovih snaga poginuo jedan, ranjeno šest civila

U napadu kojeg su pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i proiranske terorističke grupe izveli na južni dio zone deeskalacije sukoba Idlib poginuo je jedan, a ranjeno je šest civila.

Prema podacima Civilne zaštite (Bijele beretke), režimske snage izvele su kopneni napad na Erihu, koja se nalazi unutar zone deeskalacije sukoba.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. Istovremeno, Idlib je jedna od najčešćih meta napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra.

Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli