Društvo

Završen projekat prekogranične saradnje. Kvalifikovano 20 gerontodomaćica

Povodom uspešno realizovanog projekata ‘’Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost’’, održana je završna, svečana konferencija. Kroz ovaj projekat 20 žena sa evidencije nezaposlenih završilo je obuku, obavilo radnu praksu u korona periodu i dobilo sertifikate kvalifikovanih gerontodomaćica. S obzirom da je projekat prekogranične saradnje, završna konferencija održana je i u Bijelom Polju.

Kroz ovaj projektat prekogranične saradnje 40 žena sa evidencije nezaposlenih prošlo je obuku za aktivno traženje posla, a njih 20 kvalifikovano je za geronto domaćice u Novom Pazaru.

Prema rečima koordinatorke projekta Emine Koničanin, ”Kvalifikovana ženska snaga za bolju budućnost” je prvi  projekat prekogranične saradnje koji su zajedno realizovali novopazarski Centar za socijalni rad i belopoljski Dom za stare.

”Pokazalo se da je ovaj projekat bio jako dobar i da je realizovan u pravo vreme. Obučene gerontodomaćice imaju najbolje preporuke za obavljanje ovog posla”, rekla je Koničanin.

Član Gradskog veća Fevzija Murić istakao je značaj prekogranične saradnje kroz projekat koji je jednako važan za stanovništvo i Srbije i Crne Gore, naročito u vreme pandemije korona virusa.

”Korist ima i osoba koja je dobila šansu da se preko ovog projekta obuči, a na drugoj strnai veliki broj korisnika u toku prokjekta imao je pomoć i podršku. Posebno je značajno istaći da je projekat realizovan u vreme epidemije, kada je našim starijim sugrađanima bila pomoć najpotrebnija”, rekao je Murić.

Projekat Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost, realizovao je novopazarski Centar za socijalni rad u saradnji sa belopoljskim Domom za stare, uz saglasnost resornih ministarstava Srbije i Crne Gore i finansijsku podršku Evropske unije.

S.Lj.

Podeli