DruštvoVesti

Akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra 08.09.2020. godine u Kulturnom centru

U organizaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta Novi Pazar 08.09.2020.godine biće održana prva ovomesečna akcija dobrovoljnog davanja krvi. U periodu od 09 do 14h u foajeu Kulturnog centra će svi zainteresovani i zdravi građani Novog Pazara od 18 do 65 godina moći da daju krv.

Svakodnevno stotinama ljudi potrebni su krv i krvni produkti, da bi se prebrodile teške bolesti i odoleli povredama potrebni su davaci krvi, svih krvnih grupa i u ovo vreme izazova!

„Mi dva put mesečno organizujemo akciju prikupljanja krvi i ta krv posle svih ispitivanja koja se vrše u Institutu za transfuziju krvi Srbije se vraća ovde za potrebe naših pacijenata. Znači, sve jedinice krvi koje se prikupe ovde ostaju našoj bolnici. Moram da nagrasim i da sve ovo vreme dok je trajala epidemija Institutu za transfuziju krvi Srbije je snabdevao našu bolnicu sa onoliko jedinica krvi koliko je bilo potrebno, jer i Ginekološko odeljenje kao i Hiruško je radilo bez obzira na situaciju koja je bila“, kazala je sekretat Crvenog krsta u Novom Pazaru Ljiljana Kostić.

Na samim akcijama preduzete su sve mere zaštite od maski koje se dele davaocima do dezinfekcionih sredstava  istakla je Kostić.

„I pre nego je počela pandemija ali i kada je počela konsultovali smo se sa epidemiolozima. Oni su nam rekli da ovaj virus ne napada krv, što je za nas takva informacija bila veoma značajna a sve zbog organizovanja akcija“, kazala je Kostić.

Iz Crvenog krsta apelujeu da  svi punoletni i zdravi sugrađani treba da daju krv jer je na mesečnom nivou u našoj bolnici potrebno 130 jedinica krvi.

„Mi u ove dve akcije mesečno ne možemo da prikupimo više od 100 jedinica, što je sramota s obzirom da naš grad važi za najmlađi grad u Evropi. Žao nam je što se vrlo malo omladine javlja na našim akcijama, uglavnom su to stari davaoci krvi koji po ko zna koji put daju krv. Zbog zabrane okupljanja sada ne možemo da organizujemo akcije u školama i fakultetima pa apelujem i na sve punoletne đake i studente da se odazovu ovoj akciji“, naglasila je Kostić.

Veoma je bitno da krv čeka pacijenta a ne pacijet krv i zato ne zaboravite da se odazovete akciji dobrovoljnog davanja krvi koja će se održati sutra u foajeu kulturnog centra od 9 do 14 časove. Dajte krv, spasite život, poruka je Crvenog krsta.

A. Ademović

Podeli