Društvo

Uspešna akcija sakupljeno 83 jedinice krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Instituta za transfuziju krvi i Crvenog krsta Novi Pazar bila je veoma uspešna. Od 93 koliko je došlo 83 je moglo da da krv. Ovo je prva akcija ovog meseca.

Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi je zbog epidemije korona virusa bila obustavljena ali je ovog meseca ponovo organizovana. Kako kaže doktor sa Instituta za transfuziju krvi Srbije Nikola Stanojević, današnja akcija je bila veoma uspešna.

“Sve akcije na kojima sam ja bio su bile dobre ali ova je do sada najuspešnija jer samo u prva dva sata sakupili preko 40 jedinica krvi”, kazao je Stanojević.

Oni koji su dali ovu dragocenu tečnost istakli su da je ona veoma bitna posebno sada kada se situacija sa koronom još nije smirila.

Podsetimo da je Opštoj bolnici Novi Pazar potrebno 130 jedinica krvi na mesečnom nivou kako bi sve operacije bile obavljene. Za saniranje posledica jedne saobraćajne nesreće neophodno je i preko 10 jedinica, dok je za infarkt miokarda potrebno šest jedinica krvi, a za intervenciju zbog karcinoma raka grlića materice na primer, potrebno je tri jedinice krvi.

A. Ademović

Podeli