VestiZanimljivosti

Zašto se posle LJUTE HRANE osećamo ODLIČNO? Ovo kaže NAUKA

Postoje, međutim, i oni koji praktično ne mogu bez paprike i čili sosova, toliko ljutih da od njih obavezno kreću suze na oči. Zbog čega onda imamo želju za ukusom koji nam, mora se priznati, nije uvek baš prijatan i izaziva požar u našim ustima?

Nauka ima odgovor na ovo pitanje. LJuta hrana izaziva gore opisani efekat jer u sebi sadrži kapsaicin. To je molekul koji se nalazi u ljutim papričicama i on direktno napada receptore bola u našim ustima, koji šalju signal mozgu da nam je nešto vrelo u ustima. Naš organizam reaguje na ovaj signal znojenjem, što nam pomaže da se ohladimo.

Kada konzumiramo ljuto raste nam krvni pritisak!

Kada konzumiramo ljuto, raste nam krvni pritisak, ubrzava se srčani ritam i počinjemo da ubrzano dišemo. Zanimljivo je, međutim, da se nakon ovakve intenzivne reakcije našeg tela, uglavnom osećamo bolje nego pre samog obroka. I za ovaj fenomen postoji naučno objašnjenje.

Naime, bol izazvan kapsaicinom stimuliše proizvodnju hemijskih supstanci endorfina i dopamina u našem organizmu. NJihovo lučenje smanjuje bol, ali i izaziva osećaj blaženosti. To je dakle jedan od velikih razloga zbog kojih se ponekad odlučujemo za ljutu hranu, iako nam ona uvek ne prija tokom samog obroka.

 

Izvor: Magazin Novosti

Foto: Pixabay

 

Podeli