Društvo

Do povećanja proizvodnje maline kroz projekat „Socijalno preduzetništvo kao model za smanjenje siromaštva u poljoprivredi“  

Prvo edukativno predavanje predviđeno projektom „Spocijalno preduzetništvo u poljoprivredi“ održano je danas. Prof. dr Aleksandar Leposavić stručnjak za jagodičasto voće ukazao je na greške i mere kod proizvodnje maline. Gradonačelnik sa saradnicima prisusutvovao je predavavnju.

Nakon obilaska malinara i njihovih malinjaka organizovano je i edukativno predavanje za sve njih. Cilj je ukazivanje na osnovne greške i mere koje treba da se primene kako bi se dobila dobra malina.

„Današnjim predavanjem ukazujemo na te greške i mere koje proizvođači treba da primene u ovom periodu, odnosno do sledeće pripreme izdanaka za novi, što kvalitetniji rod. Uočili smo na terenu veliki broj početničkih grešaka, koje se za kratko vreme i ne zahtevajući veliko angažovanje a bez upotrebe skupih hemijskih sredstava, svode na minimum, čime se prinos povećava za 20 do 30 procenata. Želimo da ekonomskom računicom motivišemo ljude, da više i pažljivije rade u svojim malinjacima“, objasnio je profesor Leposavić.

Malinari koji su prisustvovali predavanju, istakli su da je profesor Leposavić  detaljno objasnio sve mane i prednosti gajenja maline. Na štetočine koje utiču na plod i na greške koje proizvođači prave.

„Želimo i savremenu proizvodnju maline. Na 32 hektara, zasadom maline se na ovim prostorima bave 152 poljoprivrednika. U cilju povećanja obima proizvodnje, kroz ovaj projekat imamo podršku stručnjaka a na nama je da uložimo dodatna znanja i napore, što uz obezbeđivanje hladnjače, garantuje uspeh poljoprivrede“, zaključio je Sajtarić.

Menadžer projekta „Socijalno preuzetništvo u svrhu smanjena siromaštva“ Igor Koičić istakao je da se ovim projektom želi unaprediti proizvodnja ali i skladištenje i prerađivanje sirovine iz ovog kraja.

„Želimo da im pomognemo da unaprede svoja znanja i veštine, što kroz predavanja, što kroz terenske posete. Nastojimo da ih podržimo u naporima da pospeše postojeće resurse i radnu snagu, kao i da, uz podršku oko prinosa, ali i plasmana finalnog proizovda, malinarima i njihovim porodicama pomognemo da povećaju finansijsku dobit“, kazao je Kojičić.

Zaštitar u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi, Tanja Mihajlović ističe da, nakon razgovora na terenu i današnje sesije, malinari ali i stručna lica PSSS imaju jasnu sliku o daljim koracima u proizvodnom procesu.

„Poljoprivredna savetodavna i stručna služba će i dalje biti spona između profesora Leposavića i malinara sa ovih prostora, uz maksimalnu angažovanost na terenu, kako bi se rešili eventualni problemi“, kazala je Mihajlović, naglašavajući da će stručna lica iz PSSSS, kada je reč o uzgoju maline, na teren izlaziti tri puta nedeljno.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, podsećajući da povećanje obima proizvodnje znači i povećanje prihoda za poljoprivrednike.

„Ukupna vrednost projekta „Socijalno preduzetništvokao model za smanjenje siromaštva u poljoprivredi“, koji Grad sufinansira sa 95 000, je oko 400 000 eura. Obuhvaćeno je stotinu poljoprivrednih gazdinstava, a osim edukacije, projektom je predviđeno obezbeđivanje hladnjače. Želimo da uz povećanje otkupne cene brendiramo domaći proizvod, što neminovno poljoprivredne proizvođače sa ovog područja vodi do profita“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Biševac.

Podsetimo da projekat „Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi“ koji partnerski realizuju Grad Novi Pazar, Razvojna agencija Austrije (IDC), Regionalna razvojna agencija Sandžaka „Seda“, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba i „Merhamet“ Sandžak, održavaće i u narednom period ovakva predavanja ali i obilazak poljoprivrednih proizvođača.

A. Ademović

 

Podeli