SvetVesti

Izraelska vojska bombardovala Gazu

Izraelska vojska bombardovala je određene položaje Hamasa u blokiranom Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je na Twitter nalogu navela da su neke posmatračke tačke koje pripadaju pokretu Hamas pogođene artiljerijskom vatrom.

U izjavi je navedeno da je napad izveden kao odgovor na navodno lansiranje balona iz Gaze koji u Izraelu izazivaju požare.

Nije poznato da li je u izraelskom napadu bilo poginulih ili ranjenih.

Izraelska vojska od srijede bombarduje određena područja u Gazi za koja tvrdi da pripadaju Hamasu.

S druge strane, jerusalemski muftija Muhammad Ahmad Hussein izjavio je jučer da su haram, odnosno vjerski zabranjen čin, sve posjete Al-Aksi koje budu organizirane u skladu s kontroverznim sporazumom o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela.

“Al-Aksa je otvorena za klanjanje namaza za one koji su uz Palestinu, a ne za one koji sklapaju sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom i u tom kontekstu implementiraju SAD-ov takozvani mirovni plan stoljeća“, kazao je za AA muftija Jerusalema i Palestine Hussein.

Podsjetivši da je ranijim fetvama odbačen i haramom proglašen američki mirovni plan koji Jerusalem tretira glavnim gradom Izraela, Hussein je kazao da je i sklapanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom dio tog američkog plana i da je kao takvo zabranjeno.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli