COVID-19

MINISTAR VULIN U NOVOM PAZARU: Vojska Srbije je još jednom dokazala da pripada svima

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas dezangažovanju vojne poljske bolnice u Novom Pazaru i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Doma zdravlja Sjenica, s obzirom na to da je epidemiološka situacija u tim gradovima znatno bolja u odnosu na prethodni period i da je pod kontrolom.

Prema rečima ministra Vulina, Vojska Srbije je ispunila naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i učinila sve da se epidemiološka situacija u Novom Pazaru smiri.

– Svi pripadnici vojnog zdravstva su ispunjavali sve svoje zadatke, pomogli su ljudima i ovde i na svim drugim mestima i ja zaista delim ogromno osećanje ponosa sa svim pripadnicima Vojske i građanima Srbije kada vidimo kakve lekare, kakve sestre imamo u vojnom zdravstvu. Ovi ljudi nisu pitali gde idu ni zašto idu, bilo je samo potrebno da im se da zadatak i da oni daju sve od sebe da pomognu građanima Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Svi oni su ostavili svoje porodice. Niko od njih nije išao na odsustvo, najveći deo njih se ovde nalazio od 3. jula, neprekidno radeći i ne pitajući kada će prestati. Vojska je ponosna što ima takve ljude, a svi građani Srbije mogu da budu mirni i sigurni što imaju takvu vojsku, jer znaju da će u času nevolje biti pomoć i da će oni doći tu – rekao je ministar Vulin i naglasio da je Vojska Srbije vojska svih građana.

Mi ne gledamo na bilo čiju veru i naciju. Nama je samo potrebna prilika da pomognemo i dati nam zadatak. Vojska Srbije je još jednom dokazala da pripada svima, da je na svakom delu teritorije Republike Srbije dobrodošla i da je uvek dobra vest kada vidite svoju vojsku – poručio je ministar odbrane.

Komandant vojne poljske bolnice u Novom Pazaru pukovnik dr Predrag Krstić istakao je da je tokom 33 dana rada te bolnice bilo uspešno zbrinuto 174 kovid pacijenta, kao i da smrtnih ishoda nije bilo.

– Sprovođenjem striktnih mera lične samozaštite i održavanjem fizičke distance postignut je cilj koji se ogleda u tome da nije bilo zaražavanja među medicinskim osobljem poljske bolnice – rekao je pukovnik Krstić, zahvalivši čelim ljudima opština Novi Pazar i Sjenica, kao i zaposlenima u bolnicama u Novom Pazaru i Sjenici na izuzetnoj saradnji koju su pokazali za vreme rada vojne poljske bolnice.

Koordinator Opšte bolnice Novi Pazar dr Mirsad Đerlek rekao je da je pre mesec i po u Novom Pazaru proglašena ozbiljna epidemija i da je predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije na njegovu molbu odmah reagovao.

– Znao sam da u tom trenutku ne možemo sami pobediti zlo koje se zove korona. Sutradan je vojska došla, formirana je vojna bolnica i ispostavilo se da je to izuzetno dobar potez jer smo 8. jula imali 100 prijema za jednu noć i 78 pacijenata smo smestili u vojnu bolnicu. Zamislite šta bi nam se to veče desilo da nije bilo Vojske Srbije – rekao je dr Đerlek i dodao da je vojska ponovo pokazala da se „odaziva u celoj Srbiji, bez obzira na veru i naciju“.

Mene je ohrabrilo to što je narod prihvatio svoju vojsku i što smo svi zajedno dali sve od sebe i došli skoro do kraja. Uvek moramo biti oprezni. Dolazili su lekari iz cele Srbije, iz regiona, vojska i disali smo svi jednim plućima – poručio je dr Đerlek i zahvalio vojsci u svoje i u ime svih zaposlenih Opšte bolnice Novi Pazar.

Novosti

Podeli