Društvo

Humanitarne organizacije i Grad pomažu najugroženijima

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sastao se sa predstavnicima svih humanitarnih organizacija koje deluju na teritoriji grada, a čija je uloga tokom vanrednog stanja i tokom pandemije virusa Covid 19 izuzno značajna. Povodom predstojećeg Bajrama, kako je najavljeno na sastanku, humanitarne organizacije dodatno će intenzivirati svoje aktivnosti,  kako bi podrška stigla do svih kojima je neophodna i kako bi bila što pravilnije raspoređena.

Sastanak sa predstavnicima različitih humanitarnih organizacija, čiji su članovi glavni operativci na terenu u pružanju pomoći građanima u vanrednim okolnostima, gradonačelnik Nihat Biševac ocenio je vrlo značajnim, istakavši da su humanost i solidarnost ono najbitnije što Novi Pazar ima, i što nam je najpotrebnije u ovim trenucima.

„Bez njihove pomoći situacija bi bila znatno teža. Želeli smo da čujem odetalje sa terena i da planiramo ono što zajedno možemo da uradimo i pomognemo građanima. Svi akteri sastanka imaju zajednički cilj a to je podrška bolesnima i ljudima lošeg materijalnog stanja, istakao je gradonačelnik Biševac, podsećajući da je Novi Pazar oduvek poznat po humanim ljudima, što je po ko zna koji put potvrđeno.

Da je namera Grada da pomogne Novopazarcima iskrena  komunikacija među članovima humanitarnih organizacija od presudne važnosti potvrdili su i predstavnici organizacija. Prema  rečima Selme Hasić Manić, najvažnija pomoć ogleda se u obezbeđivanju medicinske terapije za obolele, podršci samohranim roditeljima i socijano ugroženim porodicama, obezbeđivanju hrane i  ogreva za zimu.

Iz udruženja „Tavos” poručuju da je solidarnost ljudi sreća u nesreći i napominju da je u koordinaciji humanitarnim aktivnostima izuzetno važna uloga Call centra.

Kako se menja epidemiološka situacija, iz dana u dan menjaju se i prioriteti, pa su ovakvi sastanci i razmena iskustava utoliko značajniji, jer doprinose sveobuhvatnijem sagledavanju potreba, a samim tim i pružanju usluga građanima u, mnogi će reći, najtežim i do sada ne doživljenim trenucima.

S.Lj.

Podeli