COVID-19Vesti

Situacija bolja, u bolnici tvrde da su spremni za svaki scenario

Komentarišući trenutnu situaciju koordinator regionalne COVID bolnice Mirsad Đerlek je kazao da se ona u Novom Pazaru poboljšava, da u Sjenici ide na bolje i da je u Tutinu solidna. On posebno ističe manji broj trenutno hospitalizovanih u odnosu na prethodni period. Govoreći o sistemu funkcionisanja bolnice, Đerlek je rekao da je u proteklom periodu rađeno na njegovom usavršavanju, kao i da bolnica mora funkcionisati još bolje, posebno pojedina odeljenja.

Da je situacija bolja prema rečima koordinatora regionalne COVID bolnice Mirsada Đerleka  govore i drugi parametri.

Đerlek je negirao je tvrdnje da su na kućno lečenje otpušteni pacijenti koji su bili bolesni i objasniio da se time bavi konzilijum lekara koji prema njegovim rečima ne sme da prekrši zdravstvenu etiku. On je kazao da se šire brojne dezinformacije vezane za broj umrlih u bolnici i kazao da se u toj zdravstvenoj ustanovi pridržavaju pravilnika međunarodnih smernica za potvrđivanje i klasifikaciju COVID-a 19 kao uzroka smrti.

Govoreći o sistemu funkcionisanja bolnice u proteklom periodu rađeno je na njegovom usavršavanju, Na tom polju je tvrdi Đerlek dosta urađeno, ali ima još toga da se uradi. Brojna su odeljenja koja funkcionišu dobro. Na internom odeljenju gde je smešten i najveći broj pacijenata situacija, međutim, nije takva.

Đerlek objašnjava da krivica nije kolektivna već u pojedincima. On je kazao da će izdavanje otpusnih listi posebno sa tog odeljenja biti ažurnije nego do sada, a ažurnije će biti i davanje informacija od strane lekara poriodicama obolelih koje će se obavljati u periodu od 12 do 13 časova svakog dana.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o nesrazmernom broju umrlica i podataka koji se saopštavaju, Đerlek je kazao da većina građana umire izvan Opšte bolnice, te da je značajan broj pacijenata sa neurološkim i drugim tegobama koji takođe umiru.

 

Senada Kalić

 

Podeli