COVID-19Vesti

PRAVILNA UPOTREBA ZAŠTITNE OPREME: Pazite kako nosite maske

Maska se nosi preko nosa i usta, a dodirivanjem ili spuštanjem na bradu povećavamo rizik zaraze toliko da je onda bolje i ne nositi je, kaže pulmolog Tatjana Radosavljević

Pre nego što pohrlite da stavite masku radi sprečavanja širenja virusa korona, stručnjaci savetuju da ispoštujete nekoliko obaveznih koraka kako ne biste dodatno ugrozili zdravlje nepravilnim nošenjem zaštitne opreme.

Pulmolog Tatjana Radosavljević za Kurir kaže da nepravilno nošenje maski može biti kontraproduktivno:

– Masku je neophodno nositi u zatvorenom prostoru, ali i pored nje održavati propisanu distancu. Maska se nosi preko nosa i usta, a dodirivanjem ili spuštanjem na bradu samo povećavamo rizik zaraze – toliko da je onda bolje i ne nositi je. Takođe, prilikom stavljanja maske, moramo biti sigurni da je sterilna, kao i da smo dobro oprali i dezinfikovali ruke. Tokom nošenja izbegavati dodirivanje zaštitne opreme, kao i lica. Jedino tako ćemo biti sigurni da ona vrši svoj posao, odnosno zaštitu – poručila je Radosavljevićeva i dodala da izbor maski nije od presudnog značaja za stepen zaštite:

– Sve maske imaju istu funkciju, pa bez obzira na to da li nosite hiruršku, pamučnu ili nano masku, možete biti sigurni da vas štiti. Jedina razlika je što je hirurška za jednokratnu upotrebu, te se ne sme nositi više puta, dok pamučnu treba nakon svake upotrebe oprati, najbolje iskuvati, a potom i opeglati – zaključila je ona.

 

Pravilna upotreba maski

Kako se stavlja maska:

– Maska mora da bude sterilna pre stavljanja

– Pre stavljanja maske operite ruke ili ih dezinfikujte sredstvom na bazi alkohola

– Masku iz kutije vadite držeći je za tračice ili lastiš koji se nalazi sa strane

– Ukoliko maska ima tračice za vezivanje, prvo se vezuje gornja traka, pa onda donja

– Gornji deo maske treba da prijanja uz nos, a donji da ide ispod brade

– Pritisnite masku tako da lepo prijanja i nakon toga je više ne dodirujte

Kako se nosi maska:

– Ne dodirivati masku rukama, jer se sa spoljne strane nalaze bakterije, virusi i ostali patogeni koji su se možda nahvatali

– Nemojte nositi istu jednokratnu masku više puta

– Ukoliko osetite da je maska vlažna, zamenite je cistom, suvom maskom

Ne nosite masku oko vrata ili spuštenu na bradu

 

 

Izvor: Kurir.rs/M.V.

Foto: Shutterstock/BETA

Podeli