COVID-19Vesti

Još petoro umrlih u Novom Pazaru

U protekla 24 časa u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo je pet pacijenata od posledica koronavirusa, tri ženske i dve muške osobe, koji su svi imali propratne hronične i teške bolesti, izjavio je koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Ðerlek.

Na konferenciji za štampu, Ðerlek je kazao da je bilo 29 prijema, te da je trenutno hospitalizovano ukupno 363 pacijenta, od kojih su osam na respiratoru, jedan na haj flou, a dvoje na kiseoničkoj potpori.

Danas je i u Tutin otišla jedna medicinska ekipa, a u Sjenicu je već juče upućena medicinska pomoć, kako bi se stabilizovala situacija.

”Broj hospitalizovanih povećan je na 363, što novopazarski, sada već regionalni Kovid centar svrstava među prve tri bolnice u Srbiji. Prema epidemiološkoj situaciji očekuje nas još sedam dana teške borbe. Siguran sam da ćemo se boriti da bud ešto manje žrtava u celom Sandžaku, jer smo mi zaduženi za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin. Kakav će broj bitri na kraju, to niko ne može da prognozira, ali svaki život koji spasimo, nema cenu”, kazao je Ðerlek.

Načelnik Hirurškog odeljenja dr Šefćet Hajrović objasnio je da ginekologija i hirurgija i dalje funkcionišu kao deo non kovid bolnice, te da se na Hirurškom odeljenju obavljaju sve urgentne intervencije, a po potrebi pacijenti se šalju u tercijarne centre.

Đerlek je demantovao navode pojedinih portala da su tri bebe, koje su sa majkama transportovane u Beograd navodno zaražene od strane medicinskog osoblja, istakavši da su i bebe i majke u startu bile pozitivne.

Koordinator Opšte bolnice Mirsad Đerlek je zahvalio volnoterima na nesebičnom zalaganju, ali i prisutnim novinarima na, kako je kazao, fer i korektnom izveštavanju, što je, kako je naglasio, od vezikog značaja u borbi protiv raznih dezinformacija, koje nepotrebno unose nemir i paniku među ljude. On je apelovao na građane da budu samodisciplinovani, da poštuju epidemiološke mere, te da se na vreme jave lekarima kad uoče prve simptome.

Foto: Tanjug

Podeli