Maske na lice, pa u školu da predate liste želja: Svršeni osnovci danas popunjavaju dokumenta za upis

POSLE peripetija nastalih zbog problema u pojedinim školama sa bodovanjem završnog ispita i zamene i gubljenja testova, budući srednjoškolci će danas i sutra, od osam do 15 časova, popunjavati liste želja u matičnoj osnovnoj školi. Zbog novonastale situacije, uslovljene širenjem kovida 19, škole su preduzele sve mere bezbednosti, pa će tako đaci dolaziti u grupama od desetak učenika.

“DAN D” JE 5. JULA

PREMA izmenjenom kalendaru upisa, đaci će moći 5. jula u školama da provere da li su dobro popunili listu želja i isprave je ako su nešto pogrešili. Dan kasnije biće objavljena zvanična lista želja. U koju su školu raspoređeni, učenici će saznati 8. jula, a sutradan je “zakazan” upis, kada će biti poznata i preostala slobodna mesta za drugi krug.

– Napravili smo raspored po odeljenjima, slično kao i kada je bila podela đačkih knjižica, kako u školi ne bio veliki broj učenika u isto vreme – kaže Gacić.

– Dolaziće u zakazano vreme, uz poštovanje propisane fizičke distance, tako da se ni pojedini učenici istog odeljenja neće susresti.

Maske moraju da nose i nastavnici i učenici. Prilikom popunjavalja liste želja, veoma je bitno da đaci navedu što više škola, bar sedam-osam, jer se može desiti da ostanu neraspoređeni.

Dešavalo se da čak i vukovci ostanu neupisani jer su u listu želja uneli samo jednu školu, ali nisu imali dovoljno bodova za nju. Pošto nije bilo drugih navedenih solucija, morali su da konkurišu ponovo, na mesta koja su ostala nepopunjena. Prvo treba navesti školu i šifru obrazovnog profila koji đak želi da upiše, a zatim one za koje je manje zainteresovan. Treba dobro proveriti da li su šifre ispravne, mada će učenici imati priliku da to učine još jednom, pre unošenja želja u kompjuter.

Savet budućim srednjoškolcima je da u listu želja, osim obrazovnog profila, koji najviše žele, unesu i sve ostale koji se nalaze u toj školi. Tako, na primer, ako neko hoće da bude ekonomski tehničar, treba da navede i sve ostale obrazovne profile u toj ekonomskoj školi.

Sve želje učenika biće unete u jedinstvenu bazu, a kompjuter će ih “rasporediti” u odgovarajuću školu u skladu sa brojem bodova.

 

Izvor: Novosti

Foto: V. Danilov

Podeli