COVID-19Vesti

Da li Srbija ima dovoljno kapaciteta za zaražene? Evo šta kažu lekari!

Poslednjih dana broj zaraženih u Srbiji raste, ima li dovoljno mesta u bolnicama? Evo šta kažu lekari!

Taman što su pozatvarane kovid-bolnice po Srbiji, broj zaraženih je opet počeo da raste, a bolnice opet da se otvaraju. U bolničkim krevetima već je dosta pacijenata, a evo šta kažu lekari, da li će biti dovoljno kapaciteta.

“KBC Zemun, KBC dr Dragiša Mišović i KBC Zvezdara su centri koji su u svojim perifernim objektima otvorili odeljenja za kovid pacijente. KBC Zemun je dosta popunjen, jutros do sedam sati smo imali 86 pacijenata, četiri slobodna mesta, ali smo jutros ubacili još deset kreveta. U isto vreme, ova tri klinička centra rade i sa pacijentima koji imaju malignitete i druge bolesti. Odvojili smo zelenu od crvenih, kovid zona”, ispričao je u Jutarnjem programu TV Prva direktor KBC Zemun dr Dragoš Stojanović.

On je dodao i da svaka bolnica ima svoje kovid zone, a da se pacijenti distribuiraju od centra do centra u zavisnosti od popunjenosti.

Direktor Klinike za anesteziolociju KC Niš dr Radmilo Janković rekao je da u KC Niš još uvek ima manje od 100 pacijenata i da trenutno rade dve jedinice intenzivne nege.

“Hospitalizovani pacijenti su uglavnom iz Vranja i Leskovca, čiji broj raste, ali umereno, tako da je pritisak sada manji nego ranije. Imamo još uvek kapaciteta. Evidentno raste broj pacijenata, ali moći ćemo da izdržimo pritisak”, rekao je on.

Janković je dodao da i u ovom kliničkom centru imaju crvene i zelene zone, da ima dovoljno mesta, kao i dovoljno kiseoničnih mesta i respiratora.

IZVOR: TANJUG/AP/BERNAT ARMANGUE

Podeli