COVID-19Vesti

ZZJZ: Pogoršana epidemiološka situacija, pridržavajmo se mera

Epidemiološka sitaucija na teritoriji Novog Pazara je nestabilna, a prema rečima stručnjaka Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar tome je u najvećoj meri doprinelo ostvarivanje kontakata, nepridržavanje ostalih mera i nenošenje zaštitne opreme.

“U periodu od 22. maja do 11. juna došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Pazaru u odnosu na isti period u poslednjih mesec dana. Nakon ukidanja vanredne situacije došlo je do naglog zanemiravnja u poštovanju mera prevencije što se odrazilo na nenošenje maski i nepoštovanja prostorne udaljenosti među licima u svim zatvorenim prostorima gde se obavlja uslužna i radna delatnost. Sa nastupanjem Bajrama, verskog praznika, došlo je do intenzivnog kontakata među velikim brojem lica različitog uzrasta a slična situacija je bila ispred pošti i banaka gde se građani tih dana preuzimali onih 100 eura pomoći od države. Kontakti bez zaštitnih sredstavava desili su se i dešavaju se u trgovisnkim objektima, pijacama, restoranima, mesarama, kafićimima”, rekao je direktor ZZJZ dr Šefadil Spahić.

Sve to rezultiralo je, kazao je Spahić, time da je u periodu od 20 dana broj zaraženih povećan za 44 osobe, svi oboleli su iz 19 porodica.

A. N.

Podeli