OD DANAS PRIJAVA ZA KREDITE ZA SEKTORE NAJPOGO─ÉENIJIM COVID-19

Fond za razvoj Srbije danas je po─Źeo da prima zahteve za kredite namenjene likvidnosti i nabavci obrtnih sredstava za preduze─ça koja posluju u sektoru turizma, ugostiteljstva i putni─Źkog saobra─çaja.

U skladu sa uredbom koja utvr─Ĺuje uslove finansijske podr┼íke firmama u navedenim sektorima, predvi─Ĺeno je izdavanje kredita sa rokom otplate od pet godina, koji uklju─Źuje grejs period do dve godine. Krediti se odobravaju i vra─çaju u dinarima po kamatnoj stopi od 1 odsto na godi┼ínjem nivou.

Maksimalan iznos kredita za jednog korisnika sa povezanim licima zavisi od veli─Źine preduze─ça, tako da preduzetnici i mikro pravna lica mogu da dobiju do 20 miliona dinara, mala pravna lica do 80 miliona, srednja do 180 miliona dinara.

Najvi┼íi iznos odobrenog kredita mo┼że biti do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda po poslednje predatom finansijskom izve┼ítaju, navodi se u saop┼ítenju Privredne komore Srbije.

Korisnik u periodu od 15. marta 2020. godine pa do isteka tri meseca nakon pu┼ítanja sredstava u kori┼í─çenje, mo┼że imati smanjenje broja zaposlenih.

U zavisnosti od iznosa kredita, korisnici kredita dostavljaju slede─ça sredstva obezbe─Ĺenja:

do iznosa od 5.000.000,00 dinara, sredstvo obezbe─Ĺenja su menice korisnika kredita i jemstvo jednog ili vi┼íe osniva─Źa ili jemstvo fizi─Źkog lica koje je zaposleno na neodre─Ĺeno vreme, kod podnosioca zahteva za kredit ili drugog privrednog subjekta

do iznosa od 20 miliona dinara, sredstvo obezbe─Ĺenja su menice korisnika kredita, jemstvo jednog ili vi┼íe osniva─Źa i jemstvo povezanog pravnog lica ili jemstvo bonitetnog privrednog subjekta koji nije povezano pravno lice sa korisnikom kredita

do iznosa od 80 miliona dinara, sredstvo obezbe─Ĺenja su menice korisnika kredita, jemstvo jednog ili vi┼íe osniva─Źa i jemstvo bonitetnog privrednog subjekta koji nije povezano pravno lice sa korisnikom kredita

za iznos iznad 80 miliona dinara, sredstvo obezbe─Ĺenja su menice korisnika kredita, zaloga na opremi, robi i/ili vozilima u vlasni┼ítvu korisnika kredita ili zalogodavca i/ili hipoteka prvog reda. Za klijente iz portfolia Fonda koji ve─ç imaju uspostavljene realne/odgovaraju─çe kolaterale, krediti ─çe se odobravati uz kolateral vi┼íeg reda.

Nepokretnosti odnosno oprema koje slu┼że kao obezbe─Ĺenje po kreditima u skladu sa ovim programom ne moraju biti osigurane i polisa ne mora biti vinkulirana u korist Fonda.

Zaloga na opremi, robi i/ili vozilima ili hipoteka mogu biti obezbe─Ĺenje i za iznose kredita manje od 80 miliona dinara.

Ukoliko su osniva─Źi lica koja su strani dr┼żavljani ili privredna dru┼ítva registrovana u inostranstvu u tom slu─Źaju se ne dostavljaju menice osniva─Źa.

Prete┼żne ┼íifre delatnosti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putni─Źkog saobra─çaja na koje se primenjuju posebni uslovi.

Zahtevi se podnose elektronski, sa kompletnom skeniranom dokumentacijom na elektronsku adresu: tus_prijemzahteva_covid19@fondzarazvoj.rs

 

Izvor: NOVA EKONOMIJA, Kamatica

 

Podeli